Moldavsko si koncem července zopakuje parlamentní volby

Kišiněv - Předčasné parlamentní volby v Moldavsku se budou konat 29. července. Příslušný dekret dnes podepsal končící prezident Vladimir Voronin, který současně na základě ústavy rozpustil dosavadní zákonodárný sbor vzešlý z voleb 5. dubna. Parlament totiž nedokázal ve dvou pokusech zvolit novou hlavu státu.

V dubnových volbách získali vládnoucí komunisté 60 mandátů ve 101členném parlamentu, opozice však považuje tyto volby za zmanipulované. Když bouřlivé protesty mládeže z počátku dubna k požadovanému opakování voleb nestačily, blokovala opozice oba pokusy o zvolení dosavadní premiérky Zinaidy Greceaniiové novou hlavou státu, a prosadila tak pomocí ústavního ustanovení volby nové. Ke zvolení prezidenta je třeba 61 hlasů.

Opozice se nedokázala shodnout na společné kandidátce, takže do červencových voleb nastupují tři opoziční strany liberálních demokratů, liberálů a sdružení Naše Moldavsko opět každá za sebe. Jejich přívrženci se rekrutují především z nespokojené mládeže a městských středních vrstev. Většina obyvatel převážně zemědělského venkova však dosud volila komunisty.

Zinaida Greceaniiová
Zdroj: ČT24
Vydáno pod