Netanjahu připustil vznik palestinského státu

Tel Aviv - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu připustil, že uzná vytvoření palestinského státu. Hlavní podmínkou ale je, že nebude mít ozbrojené složky. A Palestinci podle něj na oplátku musejí uznat Izrael jako židovský stát. Dodal také, že Izrael už nebude stavět další osady. Zároveň chce okamžitě obnovit jednání s arabskými vůdci. Palestinské vedení reagovalo výrokem, že Netanjahu torpéduje úsilí o mír a radikální hnutí Hamas odsoudilo Netanjahuovu "rasistickou a extremistickou" ideologii.

„K dosažení míru potřebujeme celistvost a odvahu lídrů na obou stranách. Palestinské vedení musí povstat a říci: uznáváme právo židovského lidu na domovinu. Pokud palestinští lídři řeknou tato jednoduchá, pravdivá slova, otevřou cestu k vyřešení ostatních problémů,“ apeloval Netanjahu v projevu na Bar Ilanově universitě v Tel Avivu.

Každému jeho vlajku, každému jeho hymnu

„Nikdo v Izraeli nechce válku,“ pokračoval s tím, že podporuje mírový proces, který prosazuje nový americký prezident Barack Obama - tedy dvoustátní řešení konfliktu.    

Netanjahu si ale klade podmínku, že nový palestinský stát nebude vyzbrojen. „Každému jeho vlajku, každému jeho hymnu. (Ale) území poskytnuté Palestincům bude bez armády, bez kontroly vzdušného prostoru, bez přísunu zbraní, bez možnosti navazovat spojenectví s Íránem nebo s (radikálním šíitským hnutím) Hizballáh,“ prohlásil premiér.


„Dostaneme-li záruku této demilitarizace a budeme-li mít dostatečné záruky, budeme připraveni dosáhnout dohody týkající se (existence) demilitarizovaného palestinského státu po boku židovského státu,“ slíbil.

Netanjahu: Izrael nebude vyjednávat s teroristy

Předseda izralské vlády rovněž podotkl, že problém palestinských uprchlíků musí být vyřešen „vně Izraele“, a vyzval palestinskou samosprávu, aby se vypořádala s hnutím Hamas, jež ovládá pásmo Gazy a odmítá s Izraelem jednat. „Musejí se rozhodnout mezi cestou míru a cestou Hamasu. Palestinská samospráva musí nastolit zákon a pořádek a zvládnout Hamas. Izrael nebude vyjednávat s teroristy, kteří se ho snaží zničit,“ řekl Netanjahu. 

Palestinská reakce přišla okamžitě. Mluvčí premiéra Mahmúda Abbáse označil Netanjahuovy podmínky za sabotáž mírového procesu. Nelíbí se jim ani to, že si Izrael stále nárokuje Jeruzalém jako hlavní město.

Radikální hnutí Hamás šlo ještě dál a odsoudilo Netanjahuovu „rasistickou a extremistickou“ ideologii. Netanjahu ale rovnou vyzval oficiální palestinské představitele, aby se s Hamasem vypořádali. Dodal také, že s nimi chce okamžitě, bez podmínek z jeho strany, obnovit dialog.

Benjamin Netanjahu
Zdroj: ČT24