Výdaje na zbrojení stále rostou, nejvíc utrácejí Spojené státy

Washington - Výdaje na zbrojení jsou ve světě nejvyšší v dějinách, loni státy vynaložily na vybavení svých armád 1,464 bilionu dolarů. To je zhruba 30krát víc než rozpočet České republiky. Nejvíc tradičně utrácely Spojené státy, jejich výdaje na zbrojení dosáhly 58 procent celkové částky. Jednou z nejvýznamnějších položek vojenského rozpočtu USA je přitom modernizace stíhacího letectva - do výzbroje přichází F-22 Raptor a F-35.

Stíhačka F-16 je páteří amerického stíhacího letectva, v následujících patnácti letech budou ale všechny nahrazeny. Budoucností je F-22 Raptor, nejmodernější stroj, jaký se pohybuje na nebi současnosti i nejbližší budoucnosti. Žádná stíhačka ve výrobě nebo ve vývoji se jí nevyrovná, na dlouhá léta zaručuje americkou dominanci ve vzduchu.

„Je to opravdu obrovský skok dopředu. V podstatě umí, co jeho předchůdci, ale dokáže všechny ty věci provádět naráz. K tomu neviditelné technologie, nadzvukový pohon, je to malý zázrak,“ říká pilot Raptoru kapitán Dave Skalicky.

Reportáž Michala Kubala (zdroj: ČT24)

Raptory na první ostré nasazení stále čekají, zatím střeží americký vzdušný prostor. Letectvo původně chtělo 750 strojů, dostalo ale peníze jenom na pětinu. I s vývojem tak náklady vycházejí na zhruba 7 miliard korun na jednu stíhačku.
Nejběžnějí bude F-35

F-22 je sice nejlepším letadlem dneška, nebude však nejrozšířenějším, tím bude F-35. Tento stroj je od stejného výrobce, má mnoho stejných výhod jako Raptor, je ale nesrovnatelně levnější. Do výzbroje má přijít až za dva roky, svou premiéru v šoubyznysu už si ale F-35 odbyl. Triková scéna z poslední Smrtonosné pasti předvedla, co všechno bude nová stíhačka umět.

Američané chtějí do výzbroje dva a půl tisíce kusů, jeden za 1,75 miliardy korun. Až do poloviny století má tvořit páteř jejich letectva a má být i exportním trhákem. Narozdíl od Raptorů, jejichž prodej zakazuje speciální zákon. Američané je nabízí jenom nejbližším spojencům, pro ně jsou ale zase příliš drahé.