NATO může s požehnáním Francie vyslat do Afghánistánu letouny AWACS

Brusel - Severoatlantická aliance (NATO) může vyslat do Afghánistánu letadla vybavená výstražným systémem AWACS. Francie už nebude blokovat jejich nasazení, protože dosáhla snížení podílu na nákladech na tuto operaci. Letouny ale v Afghánistánu budou pomáhat jen při regulaci leteckého provozu. Proti radikálům z Talibanu zasahovat nemohou, protože ti žádné letectvo nemají.

Francie se dlouho odmítala podílet na celkových nákladech na vyslání pěti letounů AWACS patřících NATO do Afghánistánu. Ze 100 milionů eur ročně, které má používání AWACSů v Afghánistánu stát, měla Francie platit 15 milionů. Teď ale dosáhla snížení nákladů, které by mohly činit odhadem dva až tři miliony eur ročně, a v nasazení letounů už nic nestojí v cestě.

Přítomnost strojů vybavených systémem AWACS už měsíce požadovalo v zájmu zajištění bezpečnosti vojenského i civilního leteckého provozu v Afghánistánu Německo. Už loni to požadoval také vrchní velitel sil NATO generál Bantz John Craddock. Francouzi to ale podle AFP nepovažovali za nezbytné a kladli důraz hlavně na vyslání vrtulníků, bezpilotních letadel a dodatečných ochranných prostředků pro vojáky.

NATO má vlastní letku 18 strojů AWACS, jejichž vybavení jim umožňuje regulovat letecký provoz. To bude také jejich hlavním úkolem v Afghánistánu, kde působí čím dál víc aliančních letounů.

Jejich schopnost odhalovat nepřátelské letouny zůstane ovšem v Afghánistánu nevyužita, protože extremistické hnutí Taliban, s nímž tam vojáci NATO bojují, nemá letectvo. Stroje, které budou operovat v Afghánistánu, by měly mít základnu v tureckém městě Konya.