Rusko se vzdá jaderných zbraní, když to udělají i ostatní

Moskva - Rusko je připraveno zříci se zcela jaderných zbraní, pokud ostatní státy učiní to samé. Prohlásil to dnes ruský premiér Vladimir Putin. Dnes se přitom objevila zpráva, že Rusko trvá na zachování minimálně patnácti set svých jaderných hlavic. Oznámil to představitel ruské armády. Rusko se nicméně zatím zdráhá přistoupit na výraznější omezení strategických útočných zbraní, o kterém jedná se Spojenými státy. Zástupci obou zemí pracují na nové odzbrojovací dohodě. V prosinci totiž vyprší dosavadní smlouva START 1.

Jaderné zbraně nepotřebujeme, prohlásil na schůzce s německým ministrem zahraničí Frankem-Walterem Steinmaierem ruský premiér Vladimir Putin. „Samozřejmě. Na co nám jsou?“ odpověděl Putin na otázku německého hosta, zda by si uměl představit bezpečnost Ruska bez atomových zbraní.

„Copak my jsme jaderné zbraně vymysleli a někdy použili? Pokud jsou ti, kdo jadernou bombu vynalezli a nasadili ji, nyní ochotni se jí zříci stejně, jako by to, jak doufám, učinily ostatní země, které atomové zbraně oficiálně nebo neoficiálně mají, my to samozřejmě uvítáme a budeme tento proces plně podporovat,“ dodal ruský premiér.

Pod 1500 hlavic nepůjdeme

Z armády ale zaznívají zcela jiné hlasy. „Pod 1500 hlavic nelze jít. Ale to bude záviset na rozhodnutí politického vedení země,“ prohlásil dnes generálplukovník Solovcov, podle kterého by ruská armáda měla v roce 2012 mít 1700-2000 hlavic.

Do konce roku platí ještě stará odzbrojovací smlouva START 1, ta zavazovala jak USA tak Rusko snížit počty jaderných hlavic na 6000. Nová dohoda by ale měla jít ještě dál. Nová americká administrativa Baracka Obamy podle médií prý původně Moskvě navrhovala snížit počet jaderných hlavic na 1000 kusů. Při dubnové návštěvě Prahy si Obama přál dokonce úplné jaderné odzbrojení.

Když USA přehodnotí plány na radar, Rusko odzbrojí

Teď se ale zdá, že na to Rusko zřejmě nepřistoupí. Navíc Moskva také novou smlouvu o odzbrojení podmiňuje tím, že USA musejí přehodnotit své plány na výstavbu protiraketového deštníku ve střední Evropě.

Minulý pátek náčelník generálního štábu ruské armády Nikolaj Makarov prohlásil, že Rusko nesníží svůj jaderný potenciál, dokud nebudou zcela vyjasněny plány Washingtonu na vybudování protiraketové obrany v Evropě.