Nová strana Most-Híd má spojit Slováky s Maďary

Bratislava - Na Slovensku dnes vznikla nová politická strana Most-Híd: strana spolupráce. Založilo ji pět maďarských politiků, kteří opustili Stranu maďarské koalice, je mezi nimi i její někdejší dlouholetý předseda Béla Bugár. Most nechtějí stavět, na rozdíl od své původní strany, na etnickém principu, ale na občanském. Do svých řad tak lákají všechny Slováky, nejen maďarské národnosti.

„Právě smíšená manželství jsou důkazem toho, že lze spolupracovat,“ prohlásil na tiskové konferenci Bugár. „Pokud to dokážou oni, proč bychom to nemohli dokázat my, Slováci a Maďaři v jedné straně? Věříme, že je to možné, proto jsme otevřeni všem občanům pro spolupráci na všech úrovních, a to bez ohledu na národnost,“ řekl Bugár. Dodal, že do strany se hlásí i Slováci. Neupřesnil však, které známé osobnosti by nový politický subjekt měly posílit.

Skupina okolo Bugára opustila SMK kvůli nespokojenosti s politikou vedení strany zhruba dva roky poté, co se jejím šéfem stal Pál Csáky. Bugár v této souvislosti řekl, že SMK se změnila ve stranu, která nemá srozumitelný program a vizi a neumí se vyjadřovat. Oznámil také, že je ochoten se ucházet o předsednické křeslo nové strany.

Vedení SMK dnes odmítlo, že by strana spolupracovala s ostatními politickými subjekty na Slovensku v menší míře než v minulosti. Most bude podle SMK odkázaný zejména na podporu maďarské menšiny, a protože jí údajně nic nového nenabízí, jde o zbytečné tříštění politických sil. „Lidé nám unisono říkali, že není třeba vytvářet dvě maďarské strany,“ tvrdil Csáky o ohlasech na štěpení SMK z regionů.

V případě neúspěchu možná dojde ke koalici se SMK

Z Bugárova prohlášení vyplynulo, že by si uměl v případě hrozby neúspěchu SMK a jeho strany v parlamentních volbách představit předvolební spolupráci. Podle dřívějších názorů politologů reprezentoval Bugár umírněnější křídlo SMK, současný předseda se naopak opíral o podporu Miklóse Duraye, který je známý radikálnějšími požadavky pro maďarskou menšinu na Slovensku. Výroky Duraye a Csákyho o autonomii vyvolávaly v minulosti kritické reakce slovenských politických stran, což vyostřovalo napětí v tradičně komplikovaných slovensko-maďarských vztazích.

„My říkáme, co je důležité pro každou menšinu, aby mohla zůstat menšinou. A aby mohla zůstat menšinou, potřebuje svou kulturu, své vzdělání, to jsou základní práva a na to se zaměříme,“ reagoval Bugár na otázky o autonomii.