Kubánský exprezident Castro označil špionážní aféru za „směšnou“

Havana - Bývalý kubánský prezident Fidel Castro označil obvinění někdejšího pracovníka amerického ministerstva zahraničí Waltera Kendalla Myerse a jeho manželky "za směšné". Manželé jsou v USA obviněni z téměř 30 let trvající špionáže pro Kubu. Castro informace o zatčení a obvinění Myersových, které byly zveřejněny v pátek, smetl ze stolu coby "špionážní komiks".

Castro nepotvrdil ani nevyvrátil věrohodnost obvinění proti nyní dvaasedmdesátiletému Myersovi a jeho o rok mladší ženě. V přezíravě formulovaném sloupku zveřejněném na internetových stránkách, na kterých se vyjadřuje ke kubánským i světovým záležitostem, Castro nicméně uvádí, že si nevzpomíná na setkání s tímto párem, jež se podle amerického ministerstva spravedlnosti mělo uskutečnit v roce 1995.

„V té době jsem se z různých důvodů setkal s tisíci lidmi ze Severní Ameriky jak jednotlivě, tak ve skupinách. Proto můžu být těžko žádán, abych si pamatoval detaily o setkání s pouhými dvěma osobami,“ napsal.

Dvaaosmdesátiletý Fidel Castro odstoupil z úřadu kubánského prezidenta v únoru 2008 ze zdravotních důvodů a předal svůj post mladšímu bratru Raúlovi. Na veřejnosti se neobjevil od operace v roce 2006.

Vydáno pod