Američané obvinění ze špionáže pracovali pro Kubu z hluboké lásky

Washington - Někdejší pracovník amerického ministerstva zahraničí Walter Kendall Myers a jeho manželka, jejichž zatčení a obvinění z dlouholeté špionáže pro Kubu bylo oznámeno v pátek, předali Havaně za téměř 30 let své činnosti mnoho velmi závažných dokumentů. Podle agentury AP dlouho unikali odhalení, neboť se Myers učil příslušné dokumenty nazpaměť, místo aby je vynášel nebo kopíroval. Kubánskými tajnými agenty byli Myersovi téměř 30 let a podle ministerstva spravedlnosti byli obviněni ze spiknutí. Poradce ministra spravedlnosti pro národní bezpečnost David Kris označil jimi předávané informace za "neuvěřitelně závažné".

Podle zveřejněných údajů byli Myersovi v podezření již tři roky, tedy ještě před Kendallovým odchodem do penze. Nakonec na něj FBI udělala trik, když jejich agent Kendalla oslovil na ulici ve Washingtonu, pogratuloval mu k 72. narozeninám a nabídl mu kubánský doutník. Označil se za partnera kubánského obchodníka, s nímž měli Myersovi kontakty, a požádal o mimořádnou schůzku ještě ten den večer v jistém washingtonském hotelu. Manželé do té doby neměli již určitou dobu s kubánským obchodníkem kontakt, protože, jak uvedli do protokolu, „žili už dlouho v neustálém strachu a obavách z prozrazení“. Domnívali se, že je Kendallův šéf dal sledovat již v roce 1995. Na schůzce s nastrčeným agentem řekli, že už nechtějí dělat pravidelnou špionáž, ale jsou ochotni příležitostně pomoci.


Kendall Myers pracoval v zahraničním ústavu ministerstva zahraničí, kde platil za odborníka na evropské záležitosti. V roce 2007 odešel do důchodu. V jeho obžalobě se podle AP uvádí, že v posledním roce svého zaměstnání na ministerstvu prošlo jeho rukama přes 200 tajných dokumentů týkajících se Kuby. Jejich obsah předávali různými způsoby, počínaje morseovkou na krátkých vlnách, výměnou nákupních vozíků v marketu s potravinami i osobními schůzkami. Podle obžaloby se dvojice v roce 1995 setkala dokonce s tehdejším nejvyšším kubánským představitelem Fidelem Castrem na Kubě, kam vycestovala přes Mexiko na falešné pasy. Několikrát cestovala do latinskoamerických zemí na schůzku s kubánskými agenty.

Vyšetřování zjistilo, že Myersovi dostávali za svou činnost jen málo peněz a dělali ji z hluboké lásky ke Kubě, Castrovi a kubánskému způsobu vlády. Plánovali si cestu plachetnicí na Kubu, kterou označovali za svůj „domov“. Na Kubě byli poprvé v roce 1978, kdy se do ostrova zamilovali. O rok později je pak v jejich domě v Jižní Dakotě navštívili kubánští agenti, kteří je zverbovali. Kendall se poté snažil získat takové zaměstnání, kde by se dostal k nejzajímavějším tajným informacím z hlediska Kuby.

Symbol revoluce
Zdroj: ČT24/Filip Kanda
Vydáno pod