Obama Palestince přesvědčil o změně politiky, osadníky zklamal

Káhira - Dnešní káhirský projev amerického prezidenta Baracka Obamy týkající se Palestinců považuje palestinské vedení za dobrý začátek řešení konfliktu s Izraelem. Palestinské radikální hnutí Hamas sice vidí v Obamových slovech znak zásadní změny americké politiky, ale projev prý obsahoval mnoho protimluvů. Pro židovské osadníky byl proslov naivní a nerealistický.

Obama podpořil palestinské nároky na stát a řekl, že Izrael musí zastavit osidlování palestinských území. Aliza Herbstová z osady Ofra řekla, že to sice zní hezky, ale že Obama není realistický, jelikož moderní dějiny ukazují, že muslimové válčí proti Západu.

Podle Hamasu byl Obamův projev uhlazený, ale byly v něm rozpory. I tak jej Hamas považuje za projev změny americké politiky. Obama řekl, že za současnou krizi vztahů mezi Západem a muslimy nenese odpovědnost islám, ale islámští extremisté a že je odhodlán proti nim bojovat.

Barack Obama v Káhiře:

„Chci bojovat s negativními předsudky o islámu. Ale stejně tak to platí i o muslimských stereotypech vůči Americe, která není žádným krutým sobeckým impériem.“

„Byl to srozumitelný a upřímný projev. Je to důkaz novátorské politiky a dobrý začátek, na němž je třeba stavět,“ prohlásil mluvčí palestinské vlády Nabíl abú Rudajná. Obama se v projevu podle něj rozešel s dosavadní politikou Bílého domu, která stranila Izraeli. Obama věnoval část proslovu utrpení, v němž žijí Palestinci, postrádající vlastní domov.

Solana: Byl to obdivuhodný projev

Obamovo vystoupení v Káhiře „otevře novou stránku ve vztazích s arabsko-muslimským světem“ a přispěje k urovnání konfliktů na Blízkém východě, řekl vysoký představitel Evropské unie pro společnou zahraniční politiku Javier Solana. „Mluvil jsem s premiéry i ministry, všichni projev chválili. Byl to obdivuhodný projev, který bezpochyby otevře novou stránku ve vztazích s arabsko-muslimským světem, a já doufám, že i v problémech, které máme v četných místech regionu,“ zdůraznil Solana.

Předseda Evropského parlamentu Hans-Gert Pöttering Obamův projev uvítal jako „odvážný a rozhodný“ v jeho úsilí o mír na Blízkém východě. Dodal, že podporuje myšlenku existence dvou nezávislých států, a vyzval Izrael, aby v tomto směru spolupracoval.

Obamu si v hale Káhirské univerzity vyslechlo 3000 posluchačů, projev sledovali lidé v televizi na celém světě.

Javier Solana
Zdroj: ČT24