Lupič si v centru Paříže nakradl šperky za čtvrt miliardy

Paříž - V centru Paříže se v luxusním švýcarském zlatnictví Chopard odehrála loupež za bílého dne. Ozbrojený muž přinutil obsluhu předat okolo patnácti šperků, policie jejich hodnotu odhaduje možná až na deset milionů eur (270 milionů korun. Zlatnictví dodává šperky například slavným filmovým hvězdám. Není to poprvé, co se něco podobného v Paříži přihodilo - v prosinci si zločinci odnesli ze zlatnictví u Champs-Elysées šperky za 80 milionů eur.

Lupič přepadl klenotnictví na prestižní adrese na náměstí Vendome kolem tří hodin odpoledne. Když vešel do obchodu, vytáhl zbraň a donutil zaměstnance, aby mu vydali asi 15 šperků.

Firma Chopard byla založena v roce 1860 ve Švýcarsku. Orientuje se na luxusní hodinky, šperky a doplňky. Svého času byla dodavatelem hodinek švýcarským drahám, proslulým svou přesností. Šperky této značky se rády zdobí celebrity při podobných příležitostech, jako je předávání filmových Oscarů nebo festival v Cannes.


Mezinárodní policejní ústředna Interpol tento měsíc oznámila, že byli zatčeni dva klíčoví členové mezinárodního zločineckého gangu zvaného Růžoví panteři, který se specializuje na krádeže klenotů. Tato skupina od své první akce v Londýně v roce 2003 při 120 vloupáních do luxusních obchodů ve dvaceti zemích ukradla šperky za asi 200 milionů dolarů (3,8 miliardy korun).