Malý Kolumbijec protestuje za propuštění otce zadržovaného FARC

Bogotá - Teprve jedenáctiletý Johan Steven Martinez pořádá v Kolumbii protestní pochod proti povstalcům z hnutí FARC. Kvůli nim totiž nikdy neviděl svého otce, kterého tato levicová gerila unesla tři měsíce před tím, než se chlapec narodil, a od té doby ho drží v zajetí. Martinez se ve středu vydal na stokilometrový protestní pochod z rodné Ospiny ležící asi 500 kilometrů východně od Bogoty do města Pasto.

Kolumbijského důstojníka a Stevenova otce Josého Libia Martineze unesli povstalci v lednu 1998 během útoku na armádní stanoviště u města Patascoy a je společně s důstojníkem Pablem Emiliem Moncayem nejdéle zadržovaným rukojmím Revolučních ozbrojených sil Kolumbie (FARC) vůbec. 

Hnutí FARC má na svědomí víc než 120 tisíc životů, od jeho vzniku uplynulo koncem května 45 let. Předpokládá se, že povstalci zadržují několik stovek lidí. Vymáhání výkupného za unesené osoby je pro ně vedle obchodu s drogami hlavním zdrojem peněz. Nejstarší fungující levicovou povstaleckou skupinu v Latinské Americe ale stíhají v posledních měsících neúspěchy. Přišla o několik velitelů, je pod tlakem armády, propustila řadu prominentních rukojmích, a z jejích řad utíkají demoralizovaní bojovníci.

Vydáno pod