Hlavní mezníky ve vztazích KLDR a Jižní Koreje

Soul/Pchjongjang - Vztahy Jižní Koreje a Severní Koreje nebyly po rozdělení ostrova nikdy vřelé, v průběhu posledních 50 let se ale objevily i světlé okamžiky, kdy byly obě země ochotné přistoupit ke spolupráci. Za poslední rok se ale situace zásadně změnila, když KLDR vypověděla veškeré dohody, které s Jižní Koreou uzavřela, a oznámila, že už se necítí být vázána dohodou o příměří uzavřenou v roce 1953.

1945 - Sovětská armáda obsadila severní část Korejského poloostrova k 38. rovnoběžce. V září obsadily americké jednotky jih poloostrova.

1946 - Na severu ustanovena prozatímní vláda pod vedením Kim Ir-sena. V zemi začala výstavba socialismu pod dohledem SSSR.    

1948 - Na jihu byla vyhlášena Korejská republika.

1950 - Vpádem severokorejských vojsk do Jižní Koreje začala korejská válka.    

1953 - Válka skončila dohodou o příměří, samotná mírová dohoda ale nebyla nikdy uzavřena. Podél 38. rovnoběžky vznikla hranice, která se považuje za nejvíce střeženou hranici na světě. Rozdělení území od sebe oddělilo mnoho korejských rodin.

1990 - První setkání na nejvyšší úrovni od rozdělení země. V Soulu se setkali premiéři Korejské republiky a KLDR.

1991 - Premiéři obou zemí v Soulu podepsali dohodu o usmíření, neútočení, vzájemné výměně a spolupráci. Obě země podepsaly smlouvu o vyhlášení Korejského poloostrova pásmem bez jaderných zbraní.    

1994 - Zemřel „velký vůdce“ KLDR Kim Ir-sen, řízení státu se ujal jeho syn Kim Čong-il.


1997 - V Ženevě se konalo první kolo konference KLDR a Jižní Koreje o míru na poloostrově, začalo jednání o nahrazení příměří mírovou smlouvou.

2000 - První summit korejských států, podepsáno komuniké o usmíření a případném znovusjednocení a o ekonomické výměně.

2003 - KLDR zrušila dohodu o bezjaderné zóně na Korejském poloostrově.

2005 - KLDR poprvé oficiálně přiznala, že vlastní jaderné zbraně.

2009 - KLDR oznámila, že odvolává všechny politické a vojenské smlouvy, které kdy uzavřela s Jižní Koreou.