Čína propustila posledního známého vězně z Tchien-an-men

Peking - Poslední známý vězeň odsouzený v souvislosti s krveprolitím na pekingském náměstí Tchien-an-men byl propuštěn na svobodu. Liou Č'-chu byl odsouzen za výtržnictví poté, co čínské úřady v červnu 1989 krvavě potlačily prodemokratické protesty. Z vězení byl propuštěn před 20. výročím těchto událostí už v lednu, ale informace o tom, že je na svobodě, se objevila až nyní.

Liou Č'-chua, kterému bylo v roce 1989 24 let, obvinil čínský soud z podněcování protivládních projevů a odsoudil ho k doživotnímu trestu vězení, který mu byl v roce 1993 zmírněn.

Liou byl jedním ze čtyř dělníků, kteří organizovali stávku v továrně v provincii Che-nan na protest proti vojenskému zákroku 3. a 4. června, při němž na náměstí Tchien-an-men byly zabity stovky lidí - převážně studentů žádajících demokratické reformy. Stávka, kterou Liou organizoval, se uskutečnila ve státní továrně Xiangtan Electrical Machinery Works, kde pracovalo více než 10 tisíc lidí a pro čínské vedení byla o to nepříjemnější, že se konala ve městě Siang-tchan, rodišti zakladatele komunistické Číny Mao Ce-tunga.

Vydáno pod