V Bílém domě se jednalo o budoucnosti Blízkého východu

Washington - Pro vytvoření nezávislého palestinského státu se dnes ve Washingtonu během rozhovorů s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem znovu vyslovil americký prezident Barack Obama. Vyzval také Izrael k zastavení kolonizace palestinských území. Mírové uspořádání na Blízkém východě bylo společně s řešením kontroverzního íránského jaderného programu hlavním tématem ostře sledované schůzky obou politiků v Bílém domě. Netanjahu se o nezávislém palestinském státě nezmínil, po setkání nicméně vyjádřil ochotu okamžitě zahájit mírové rozhovory. Palestinci podle něj ale musí uznat Izrael jako židovský stát. Obama vyzval obě strany, aby příležitost k míru nepropásly.

Americký prezident po setkání řekl, že nevidí důvod pro umělé stanovení konečného termínu pro diplomatická jednání s Íránem. USA by však podle něj rády viděly pokrok v otázce Íránu do konce letošního roku. „Nebudeme ale jednat věčně,“ ujistil Obama. Zároveň uvedl, že nevylučuje „sérii kroků“ proti Íránu, včetně sankcí, jestliže Teherán bude ve svém jaderném programu pokračovat. Oba politici shodně zdůraznili, že Írán se v žádném případě nesmí stát jadernou mocností.

Zatímco americký prezident razí nový politický kurz vyjednávání s dosud nepřátelskými režimy, jako je Írán či Sýrie. Netanjahu je známý svými tvrdými postoji vůči nim. Washington je pro vytvoření zcela nezávislého palestinského státu v sousedství Izraele, jak bylo dojednáno v minulých letech. Netanjahu od nástupu do úřadu s uznáním tohoto cíle váhá.

Telefonát Michala Kubala (zdroj: ČT24)

USA a Izrael jsou tradičními spojenci

Spojené státy a Izrael spolu tvoří jednu z nejdelších a nejtěsnějších aliancí v dějinách. Židovský stát měl vždy jistotu, že když půjde do tuhého, bude mu Washington stát po boku. Nyní ale izraelského premiéra znepokojují námluvy mezi Obamovou vládou a Teheránem. Sám je v otázce Íránu nekompromisní - dokud bude tato země usilovat o jadernou zbraň, možnost války je na stole.

Pro účinný tlak na Teherán Netanjahu potřebuje podporu Spojených států. Ty ale mají jednu podmínku: Netanjahu musí říct jasné „ano“ palestinskému státu. Volby přitom vyhrál jako muž tvrdé ruky. Namísto samostatného státu zatím nabídl palestinským vůdcům jen hospodářskou spolupráci a neodmítal ani výstavbu nových židovských osad.

Právě návštěva u amerického spojence je podle izraelských diplomatů pro Netanjahua dobrou příležitostí, aby své postoje zmírnil. Průlom v blízkovýchodním mírovém procesu by pro Obamu znamenal trumf při snahách o smíření s islámským světem.

Jordánský král Abdalláh II., který o možnostech řešení blízkovýchodního konfliktu nedávno jednal v Bílém domě, v sobotu řekl, že Obama připravuje nový plán k této otázce. Ten by měl zahrnovat body z mírového projektu, který v roce 2002 iniciovala Saúdská Arábie a který počítal s odchodem Izraelců ze všech okupovaných území výměnou za normální vztahy se všemi arabskými státy. 

  • Izraelský premiér Benjamin Netanjahu a americký prezident Barack Obama na jednání v Bílém domě autor: ČTK, zdroj: AP/ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/871/87029.jpg
  • Benjamin Netanjahu a Barack Obama autor: ČTK, zdroj: AP/ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/871/87028.jpg
  • Izraelský premiér Benjamin Netanjahu a americký prezident Barack Obama na brífinku po jednání v Bílém domě autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/871/87035.jpg
  • Izraelský premiér Benjamin Netanjahu a americký prezident Barack Obama na brífinku po jednání v Bílém domě autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/871/87036.jpg