Povstalci v Nigérii: Do 2 dnů bude nad ropnými plošinami bezletová zóna

Abuja - Hlavní nigerijská povstalecká skupina prodloužila o 48 hodin ultimátum ropným společnostem provozujícím plošiny v deltě řeky Niger. Požadují, aby evakuovaly všechny své zaměstnance. Pohrozili, že po uplynutí ultimáta budou na vrtulníky a letadla směřující k plošinám střílet. Nigerijští ozbrojenci včera oznámili, že v deltě Nigeru odrazili útok armády. Tvrdí, že bojují za výhodnější podmínky při těžbě ropy.

„Od 00:00 hodin v sobotu 16. května bude celý region nigerské delty prohlášen za bezletovou zónu pro helikoptéry a letouny operující jménem ropných společností,“ uvedlo v prohlášení Hnutí za osvobození delty Nigeru (MEND) s tím, že zaměstnanci z ropných plošin by měli být evakuováni. 

Rebelové dnes také oznámili, že unesli plavidlo s 15člennou posádkou. Jde o tanker nigerijské státní společnosti NNPC. V oblasti delty Nigeru byla dnes unesena ještě jedna loď.

Již několik let bojují povstalci s vládou a proti zahraničním společnostem o kontrolu ropných zásob v deltě Nigeru. Tvrdí, že na ropném bohatství by měla získat větší podíl místní etnika. Členové MEND se nezřídka uchylují k únosům cizinců a sabotážím ropných zařízení. Častými útoky se jim podařilo snížit denní produkci ropy v Nigérii za poslední tři roky až o pětinu.

Vydáno pod