Za únorovou havárií letadla je nepozornost pilotů

New York - Vyšetřovatelé vnesli nové světlo do únorové havárie letounu u amerického Buffala, při níž zahynulo 50 lidí. Přepis konverzace mezi piloty ukázal, že se před přistáním nevěnovali řízení a bavili se o nakupování. Podle vyšetřovatelů mohla nepozornost a únava vést k tomu, že si piloti nevšimli, že letadlo s namrzlými křídly ztrácí výšku - až do chvíle, kdy už bylo pozdě. Když zazněl výstražný signál, zmatená posádka reagovala špatně. Místo toho, aby sklonila letoun a nabrala rychlost, se snažila stoupat.

Letu Colgan 3407 společnosti Continental, které směřovalo z Newarku do Buffala, zbývalo do přistání pět minut. Na palubě bylo 44 pasažérů, čtyři členové posádky a pilot mimo službu. Letadlo se zřítilo na předměstí Buffala asi 16 kilometrů od cílového letiště. Zasáhlo jeden dům, v němž zahynul další člověk.

Podle vyšetřování druhý pilot navíc letěl nachlazený a unavený, kapitán navíc strávil noc v pokoji posádky, čímž porušil firemní předpisy. Únava, nepozornost a porušování pravidel tak vedly k tragédii. Šlo o největší letecké neštěstí ve Spojených státech za poslední téměř tři roky.

Jednou z obětí v letadle byla i Beverly Eckertová, jejíž manžel Sean Rooney zahynul 11. září 2001 při teroristických útocích na New York.

Vydáno pod