Papeže dnes přivítalo místo narození Ježíše Krista

Jeruzalém - Betlém, rodiště Ježíše Krista, dnes po většinu dne hostí papeže Benedikta XVI., který pokračuje ve své cestě po Blízkém východě. Po příjezdu se vyslovil pro svrchovanou domovinu Palestinců, mírové vyřešení blízkovýchodního konfliktu a vyjádřil soucit obyvatelům Gazy. Odsloužil mši na náměstí Jesliček před bazilikou Narození Páně, po obědě s biskupy a františkánskou komunitou v betlémském klášteře Casa Nova soukromě navštíví jeskyni Narození Páně. Na programu má dnes také setkání s palestinskými uprchlíky a politiky.

Po příjezdu do Betléma se papež vyslovil pro svrchovanou domovinu Palestinců, tedy nepřímo pro nezávislý palestinský stát. Hlubokým soucitem v souvislosti s důsledky nedávné izraelské ofenzivy ujistil obyvatele pásma Gazy a vyzval mezinárodní společenství, aby usilovalo o vyřešení blízkovýchodního konfliktu. Předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás při uvítací ceremonii v Betlémě izraelskou okupaci odsoudil a prohlásil, že je „nejvyšší čas ukončit utrpení Palestinců“.

„Svatý stolec podporuje právo vašeho lidu na svrchovanou palestinskou domovinu v zemi vašich předků, bezpečnou a existující v míru se svými sousedy a s mezinárodně uznanými hranicemi,“ prohlásil papež před Abbásovou betlémskou rezidencí. Vyzval také Palestince, aby odolávali pokušení terorismu.

Mši na náměstí Jesliček navštívily stovky věřících

Solidaritou ujistil papež obyvatelstvo Gazy také během velké mše pod širým nebem, kterou celebroval na náměstí Jesliček. Mezi stovkami přítomnými věřícími oslovil přímo téměř stovku poutníků z pásma Gazy, kteří dostali od izraelských úřadů povolení k vycestování z pásma a k cestě do Betléma. „Žádám vás, abyste tlumočili svým rodinám a komunitám mé ujištění, že je chovám ve svém srdci, a také můj smutek nad ztrátami, těžkostmi a utrpením, které jste museli zakusit,“ řekl Benedikt XVI. „Buďte si jisti mou solidaritou s obrovským úkolem rekonstrukce, která vás čeká, i mými modlitbami za brzké zrušení blokády.“ Narážel tak na blokádu, kterou na Gazu uvalil Izrael v červnu 2007.

V papežově programu je dnes také návštěva nemocnice pro novorozence a setkání s obyvateli uprchlického tábora Ajdá nedaleko Betléma. Založen byl v roce 1950 a žijí v něm téměř 4000 palestinských uprchlíků. V podvečer papeže přijme v betlémské rezidenci Abbás, poté se Benedikt XVI. vrátí do Izraele. Tam přijel na pětidenní návštěvu v pondělí po třech dnech strávených v Jordánsku. Papež ukončí blízkovýchodní cestu v pátek.

Vydáno pod