Prezidentem JAR zvolen Jacob Zuma

Kapské Město - Dolní komora jihoafrického parlamentu dnes podle očekávání zvolila Jacoba Zumu novým prezidentem země. Předseda Afrického národního kongresu (ANC), který suverénně vyhrál dubnové parlamentní volby, tak završil velký politický comeback. Zumovu kariéru provázely nařčení z korupce, obchodování se zbraněmi i ze znásilnění.

Charizmatický vůdce a bývalý bojovník proti apartheidu složí prezidentskou přísahu v sobotu 9. května. Vládu by měl jmenovat den poté. Nejsledovanější bude jmenování do postu ministra financí, a sice kvůli obavám, že by Zuma mohl největší africkou ekonomiku nasměrovat doleva. Zuma to však popírá a snaží se ujistit zahraniční investory tvrzením, že JAR bude pokračovat v konzervativní fiskální politice.

Zumova politická kariéru ovlivňovaly korupční skandály, obvinění z obchodování se zbraněmi i nařčení ze znásilnění. Obvinění z korupce byl Zuma zproštěn krátce před dubnovými parlamentními volbami. Obžalobu ze znásilnění Zuma odmítal a nakonec jej soud neshledal vinným.

Během procesu se však přiznal k tomu, že měl nechráněný sex s rodinnou přítelkyní, která byla HIV pozitivní, což v zemi vyvolalo skandál. Lékařskou veřejnost také šokovalo vysvětlení Zumy, který na omluvu dodal, že se před infekcí chránil tím, že se po styku osprchoval.

Zuma, který na veřejnosti rád vystupuje v tradičním zulském oděvu z leopardí kůže a tvrdí, že miluje všechny své nejméně tři legální manželky a 14 až 18 dětí, se stal viceprezidentem JAR v červnu 1999. Z funkce byl však právě kvůli obvinění z korupce v červnu 2005 odvolán. V prosinci 2007 se stal předsedou ANC, když ve volbě porazil Mbekiho. Loni Zumu časopis Time zařadil na deváté místo mezi 100 osobnostmi s největším vlivem ve světě.

Jacob Gedleyihlekisa Zuma

*12. 4. 1942

1959: vstoupil do ANC

1963: uvězněn za nezákonné opuštění země kvůli vojenskému výcviku, ve vězení strávil deset let

1979: odjel do exilu, žil v Mosambiku či Zambii, do vlasti se vrátil začátkem 90. let

1994: členem provinční vlády v KwaZulu-Natal pro ekonomiku a cestovní ruch

1997: místopředsedou ANC

1999: viceprezidentem JAR

Nekouří a nepije alkohol. Oženil se nejméně čtyřikrát, což mu dovoluje tradice polygamie v kmeni Zulů.

Jihoafrický parlament
Zdroj: AP Photo/ČTK