Prasečí chřipkou se zřejmě nakazilo deset Novozélanďanů

Wellington - Podle výsledků testů se deset novozélandských studentů nakazilo chřipkou. Všichni byli v pětadvacetičlenné skupině, která se v sobotu vrátila z Mexika. Oznámil to dnes podle agentur novozélandský ministr zdravotnictví Tony Ryall, podle něhož se studenti "pravděpodobně" nakazili novým virem prasečí chřipky, na který už v Mexiku zemřelo 81 lidí a dalších více než 1300 je nakaženo. "Pracovníci ministerstva mi řekli, že není zaručeno, že se studenti nakazili prasečí chřipkou, že to ale považují za pravděpodobné," citovala ministra Ryalla agentura AFP.

Výsledky předběžných testů byly odeslány do laboratoře Světové zdravotnické organizace v Melbourne. Ryall zároveň upřesnil, že stav žádného z pacientů není vážný a všichni se očividně zotavují.

Skupina 25 novozélandských studentů a tří učitelů, která se v sobotu vrátila z třítýdenního zájezdu do Mexika, byla umístěna do karantény. Po příletu do Aucklandu vykazovalo 13 studentů a jeden učitel příznaky chřipky. U všech byly provedeny příslušné testy, deset studentů mělo pozitivní výsledky.

Světová zdravotnická organizace (WHO) v sobotu večer vydala varování před smrtícím virem prasečí chřipky s označením A/H1N1, u něhož testy podle WHO prokázaly, že je kombinací ptačího, prasečího a lidského viru chřipky. Podle generální ředitelky WHO Margaret Chanové má virus „pandemický potenciál“.

Podle šestistupňového plánu chřipkového alarmu WHO se svět v současnosti nachází na třetím stupni, uvedla agentura DPA.