Abdalláh: USA by se měly ujmout vedení na Blízkém východě

Washington - Spojené státy by se měly postavit do čela blízkovýchodního mírového procesu a Izrael si musí vybrat, zda se integruje do regionu, anebo zůstane izolovanou pevností. Prohlásil to v pátek jordánský král Abdalláh II.

V přednášce ve Středisku pro mezinárodní strategická studia ve Washingtonu jordánský monarcha řekl, že „nastala doba pro vedení USA“. Varoval zároveň, že čas hraje proti vytvoření skutečně nezávislého palestinského státu vedle státu Izrael. Spojené státy by neměly ponechat žádnou pochybnost o tom, že podporují a prosazují právě tuto koncepci. „Současný stav je jednoduše neudržitelný,“ zdůraznil Abdalláh II. „Každá země na Blízkém východě, a možná dokonce i na světě, vidí ve Spojených státech klíč k dosažení míru,“ dodal.

Izrael si podle jeho slov nyní musí vybrat, zda se integruje do regionu, anebo zůstane izolovanou pevností. „Izrael musí vědět, že snahy o oddálení vytvoření palestinského státu by měly katastrofální následky pro jeho vlastní budoucnost, stejně jako pro budoucnost Palestinců,“ řekl král. Jordánsko je vedle Egypta jedinou arabskou zemí, která s Izraelem formálně uzavřela mírovou dohodu.