„Zatřeste si dítětem“ byla nevhodná hra, omluvil se Apple

Washington - Společnost Apple se omluvila za nevhodnou aplikaci na mobilu iPhone zvanou Baby Shaker. Šlo o hru, ve které se plačící dítě utišovalo tak, že se s ním třáslo. Po dvou dnech, kdy se hra prodávala, ji musela společnost z trhu kvůli negativním ohlasům stáhnout. Proti hře se rázně ohradily organizace na ochranu dětí a společnosti proti poruchám mozku způsobeným takzvaným Shaken Baby syndromem.

Cílem hry na mobilu, kterou nabízela společnost Apple, bylo utišit plačící dítě. To umlklo poté, co hráč třásl s iPhonem. S dítětem se muselo tak dlouho třepat, dokud se mu v očích neobjevila červená barva. „Zjistěte, jak dlouho může trvat jeho nebo její pláč, než najdete způsob, jak dítě utišit,“ lákal na program popisek. Ten však také upozorňoval: „Nikdy s dětmi netřeste!“.

Společnost Apple se za prodej této hry dnes v internetovém obchodu iTunes omluvila. V prohlášení se píše: „Tato aplikace byla nevhodná a neměla být nabízena do distribuce. Upřímně se omlouváme za toto pochybení a děkujeme zákazníkům, že nás na to upozornili.“ Mluvčí Applu nekomentovala, kolik si program za dva dny dohromady stáhlo lidí.

Reakce lidí na aplikaci byla ale okamžitá. Nejostřeji se ohradily organizace na ochranu dětí. Tvrdě tuto hru odsoudily i americké organizace, které se snaží zamezit poruchám mozku kvůli takzvanému Shaken Baby syndromu.

Shaken Baby Syndrome

Jsou zdravotní potíže označované jako syndrom třeseného dítěte vznikají po prudkém třesení a cloumání s kojencem. Může dojít k poškození mozku, které vede až k mentální retardaci, poruchám řeči nebo učení, paralýze, epileptickým záchvatům, ztrátě sluchu nebo zraku nebo dokonce smrti.