V Bělorusku prý nejsou političtí vězni - jen zločinci

Riga/Minsk - Běloruští demonstranti údajně nebyli vězněni za politické názory a v zemi nejsou političtí vězni. Při návštěvě Lotyšska to řekl běloruský ministr zahraničí Sjarhej Martynav. Za protivládní demonstrace se podle něj dostali do vězení kvůli porušení konkrétních zákonů lidé, kteří mají shodou okolností "zvláštní politické názory". Vězně vloni na diplomatický nátlak ze strany Evropské unie a Spojených států režim propustil, odmítal však připustit, že byli vězněni z politických důvodů.

Podle běloruské opozice však nadále režim porušuje lidská práva a údajné demokratizační kroky, které EU „odměňuje“ pozváním režimu na summit Východního partnerství Evropské unie v Praze, jsou jen povrchové a nejdou k podstatě věci. Unie loni v říjnu zmírnila část sankcí, uvalených už dříve na represivní vládu běloruského prezidenta. Bělorusko nyní patří mezi šest postsovětských zemí, s nimiž chce EU v rámci Východního partnerství spolupracovat; zařazením tohoto státu do programu chce EU dosáhnout určité demokratizace jeho režimu.

Martynav potvrdil, že běloruský prezident Alexandr Lukašenko má v úmyslu pozvání na summit využít. Podle českého ministerstva zahraničí zatím není jasné, zda a kdo by Bělorusko v Praze reprezentoval. Návštěva samotného Lukašenka v Praze je nepravděpodobná, nesouhlas s ní vyjádřila řada českých politiků včetně prezidenta Václava Klause.

Vydáno pod