Výsledky voleb v Moldavsku jsou v pořádku, opozici se to nezdá

Kišiněv - Moldavský ústavní soud má vydat usnesení o přepočítání volebních hlasů ze zpochybněných parlamentních voleb z 5. května. Kontrola výsledků, kterou si vyžádala protikomunistická opozice, přitom neodhalila žádnou neregulérnost. Výsledky, podle kterých získali komunisté ve 101 členném parlamentu 60 křesel, vyvolaly vlnu demonstrací, při kterých protestující vyplenili část parlamentu a prezidentského úřadu.

Volby byly podle kontrolního přepočítávání v pořádku, komunisté skutečně zvítězili. Moldavská opozice přesto není spokojená, pytle s lístky se podle ní otevíraly bez jejího dozoru a nedošlo na kontrolu seznamů voličů. Ty podle ní zahrnovaly i 400 tisíc mrtvých duší.

Lídr opozice:

„Máme právo na kontrolu seznamů voličů.“

Lídr opoziční Liberální strany Mihai Ghimpu říká: „Myslím, že Ústavní soud učinil špatné rozhodnutí, přepočítávání hlasů totiž zastavilo kontrolu seznamů voličů, na kterou jsme podle volební komise měli právo.“

Situaci komplikuje také končící funkční období úřadujícího komunistického prezidenta Vladimira Voronina. Pro zvolení další hlavy státu ze svého středu komunistům chybí jediný hlas. Opozice se domnívá, že si ho pokusí obstarat podvodem.

Spory kolem moldavských voleb vyvrcholily počátkem května, kdy opoziční demonstranti vyrazili do ulic a vyplenili část parlamentu a prezidentského úřadu. Z organizace násilností obvinil prezident Voronin sousední Rumunsko. To zodpovědnost odmítlo a obratem oznámilo, že od počátku nepokojů z Moldavska zaznamenalo už 800 tisíc žádostí o udělení rumunského občanství.

Vydáno pod