Ve Francii zatčen vojenský velitel ETA

Paříž - Francouzská policie zatkla u hranic se Španělskem tři separatisty z baskické organizace ETA. Mezi nimi nejvyššího vojenského velitele Jurdana Martitegiho, kterého policie označuje za mimořádně nebezpečného. Na akci spolupracovala i španělská policie, která zadržela několik lidí v Baskicku. Pouze před týdnem zadržela francouzská policie v Paříži jiného vysoce postaveného muže v ETA Ekaitze Sirventa Auzmendiho.

Dnešní operaci, pří níž se zatýkalo i v baskické provincii Alava, koordinoval soudce specializovaný na záležitosti související s terorismem Baltasar Garzón. Trojice zatčená ve Francii měla u sebe pistole a bylo jí zabaveno auto s falešnou poznávací značkou.

Osmadvacetiletý Martitegi je považován za vůdce mimořádně násilnického komanda, které bylo odhaleno loni v červenci. Francie, která byla kdysi útočištěm členů ETA, začala španělské teroristy zatýkat, když skupina v roce 2007 vypověděla příměří. Od začátku roku bylo ve Francii k výslechu předvedeno 11 lidí a stejný počet ve Španělsku.

ETA usiluje o vytvoření samostatného státu ze čtyř španělských provincií a tří baskických provincií ležících ve Francii. Za 40 let svého boje připravila o život víc než 800 lidí. Po patnáctiměsíčním příměří své aktivity v roce 2007 obnovila. Minulý týden oznámila, že bude v násilnostech pokračovat a že se zaměří hlavně na politiky blízké vládě Baskicka, již vede socialista Patxi Lopez. Socialisté se v Baskicku dostali k moci po 30 letech vlády nacionalistů.

Vydáno pod