V Moldavsku se začaly přepočítávat hlasy, opozice to odmítá

Kišiněv - Tři moldavské opoziční strany se nebudou podílet na přepočítávání hlasů z parlamentních voleb, které se v zemi konaly 5. dubna. Volby podle nich byly zfalšované od samého začátku a nemá smysl se podílet na přepočítávání hlasů. To požaduje komunistický prezident Vladimir Voronin, jehož strana vyhrála. Podle výsledků pro ni hlasovalo přes 50 procent voličů. Liberální strana, Demokratická liberální strana a Aliance naše Moldavsko v prohlášení uvedly, že účast na přepočítávání hlasů by jen legitimizovala výsledky voleb. Ústřední volební komise začala dnes přepočítávat více než 1,5 milionu hlasovacích lístků, sčítání má trvat celý den.

Parlamentní volby vyhráli komunisti, proti výsledkům voleb ale demonstrovaly tisíce lidí. Dav násilím vnikl do budovy parlamentu a do sídla prezidenta. Při nepokojích bylo asi 90 lidí zraněno, kolem 200 jich bylo zatčeno. Prezident Voronin už v pátek vyzval k přepočítání hlasů, aby prý mohla být obnovena politická stabilita a klid v zemi.

Voroninovi brzy vyprší druhý mandát a potřetí již kandidovat nemůže. Naznačil ale, že by chtěl v politice zůstat a přesunout se do nějaké jiné významné funkce. Voronin dává najevo, že usiluje o větší integraci své země se Západem, ale zároveň mu jde o dobré vztahy s Ruskem, a to hlavně kvůli desetiletí neřešenému problému separatistického proruského Podněstří.

Vydáno pod