Izrael úspěšně vyzkoušel protiraketový systém Arrow II

Jeruzalém - Izraelské letectvo v úterý úspěšně otestovalo nově upravený protiraketový systém typu Arrow II (Šíp 2). Ten je podle armády schopný pronásledovat případné střely z Íránu nebo Sýrie. Podle izraelských médií šlo o šestnáctou zkoušku rakety, úspěšnost testů je devadesátiprocentní. Při testu Izraelci použili i americký radarový systém nainstalovaný loni na podzim v Negevské poušti. Jde o společný izraelsko-americký projekt.

Arrow II vypálený z izraelského letadla sestřelil při testu nad Středozemním mořem raketu simulující íránskou střelu Šaháb. Na zkoušku dohlížel i izraelský ministr obrany Ehud Barak. „Jde o velký úspěch na cestě k vybudování mnohovrstevného protiraketového systému, který ochrání Izrael před nepřátelskými střelami a raketami, a o velký úspěch našeho obranného průmyslu,“ prohlásil ministr. Na území židovského státu jsou rozmístěny nejméně dvě baterie raket Arrow.

Podle nedávného vyjádření Teheránu mohou íránské rakety zasáhnout jakákoli izraelská jaderná zařízení. Izrael označuje současný íránský jaderný program za hrozbu a společně se západními státy obviňuje Teherán, že jeho cílem je vyvinout jadernou zbraň, což Írán popírá.

Kromě testu zaznamenal izraelský obranný průmysl tento týden další velký úspěch poté, co u něj Rusko nakoupilo bezpilotní letouny krátkého a středního doletu Bird Eye, I-View MK150 a Searcher Mk II. Ruská produkce v této sféře totiž výrazně zaostává za Západem, jak ukázal loňský srpnový konflikt s Gruzií. Jde o první případ, kdy Rusko nakoupí zbraně pro svou armádu v zahraničí.

Vydáno pod