Oběť demonstrací proti G20 byla před smrtí napadena policií

Londýn - Britští Liberální demokraté požadují zahájit vyšetřování případu muže, který zemřel minulý týden při protestech proti summitu G20 v Londýně. V médiích se totiž objevila nahrávka, jak policie Iana Tomlinsona bezdůvodně srazila k zemi. Sedmačtyřicetiletý prodavač novin sice z místa odešel, o chvíli později ale zkolaboval a zemřel na zástavu srdce. Videozáběry pořídil newyorský investiční bankéř, který byl služebně v Londýně. Policie uvedla, že nemůže incident komentovat, protože se stále vyšetřuje. Po zveřejnění videa Tomlinsonova rodina požádala demonstranty i policisty, aby svědčili o okolnostech jeho smrti.

Během summitu uspořádala 1. dubna řada organizací v londýnské finanční čtvrti City několik demonstrací. Tomlinson se jich ale neúčastnil a šel domů z práce. Podle videozáběrů šel po chodníku sám s rukama v kapsách před skupinou policistů. Jeden z nich ho nejdříve zezadu udeřil obuškem do stehna a pak prudce srazil na zem. Tomlinson na zemi na policisty mluvil a pak mu jeden z demonstrantů pomáhal na nohy, zatímco strážci zákona si ho nevšímali. Napadený muž poté odešel a po chvíli se za rohem zhroutil. Později zemřel v sanitce na zástavu srdce.



Prohlášení Scotland Yardu se nezmiňuje o incidentu zachyceném na videu, ale připomíná, že demonstranti házeli předměty na policisty, když se snažili Tomlinsonovi pomoci. Incidentem se od počátku zabývá nezávislý výbor pro vyšetřování stížností na policii (IPCC).

„To, co vidíme na tom videu, je zcela jasné napadení. Není dobře vidět, co se děje s obuškem, ale pak, to prudké sražení zezadu, to je jasné napadení pana Tomlinsona. Vždyť před tím od policistů odcházel. Jejich jednání nemá žádné odůvodnění,“ uvedl stínový ministr spravedlnosti David Howard.



Policie zatím odmítla incident kvůli probíhajícímu vyšetřování komentovat.

Vydáno pod