Fujimori dostal pětadvacet let

Lima - Bývalý peruánský prezident Alberto Fujimori byl dnes odsouzen k 25 letům vězení. Peruánský soud jej shledal vinným z porušování lidských práv, z únosů a z podílu na zabití 25 lidí. Sedmdesátiletému Fujimorimu hrozilo až 30 let vězení, bývalý prezident ale vždy prohlašoval, že je nevinný. Jeho právníci oznámili, že se odvolá. Jde o první případ, kdy byl demokraticky zvolený prezident latinskoamerického státu shledán ve své zemi vinným z porušování lidských práv. Proces začal v prosinci 2007.

Podle předsedajícího soudce Césara San Martína je jasné, že Fujimori schválil vznik vojenských komand smrti, která zabila 50 lidí. V minulosti Fujimori obhajoval svou politiku jako nutnou, protože Peru v době jeho vlády zmítala krvavá občanská válka a hluboká ekonomická krize. Tvrdil, že uchránil Peru před chaosem a že povzbudil hospodářský růst.

Fujimori byl usvědčen, že v listopadu 1991 schválil zabití 15 lidí, včetně osmiletého dítěte. Komando smrti tehdy vtrhlo na zahradní oslavu v limské čtvrti Barrios Altos a své oběti postřílelo zbraněmi s tlumiči. V červenci 1992 polovojenská skupina Colina nechala „zmizet“ devět studentů a levicového profesora z univerzity La Cantuta. Soud uznal i Fujimoriův podíl na dvou únosech z roku 1992 - desetidenního únosu obchodníka Samuela Dyera a čtyřiadvacetihodinového zadržování předního žurnalisty Gustava Gorritiho, který patřil ke kritikům prezidenta.

Soud Fujimoriho v prosinci 2007 odsoudil k šestiletému vězení za zneužívání moci. Exprezident také čelí dvěma obžalobám z korupce za údajné podplácení zákonodárců. V roce 2000 se Fujimoriho vláda rozpadla po korupčním skandálu a prezident utekl do Japonska, odkud pocházeli jeho rodiče. Svou rezignaci odtud zaslal faxem. V roce 2005 odletěl do Chile, kde ho tamní úřady zadržely a vydaly do Peru.

Soud provázejí pouliční násilnosti

Poté, co soud oznámil verdikt, se v ulicích střetli příznivci a odpůrci exprezidenta. Asi 30 příbuzných obětí se utkalo s davem 500 Fujimoriových podporovatelů. Policie rvačku rozehnala. Zatím se prý násilnosti obešly bez zranění.

Fujimoriho 33letá dcera Keiko zasedá v peruánském kongresu. Je také považována za přední kandidátku prezidentských voleb v roce 2011, ačkoliv úmysl ucházet se o post hlavy státu ještě oficiálně neoznámila. Prohlásila ale, že kdyby byla zvolena, svého otce by omilostnila.

Vydáno pod