Zemětřesení v Itálii: 229 mrtvých, z toho dva Češi

Řím - Dva mladí Češi jsou mezi oběťmi zemětřesení, které včera zasáhlo střední Itálii a vyžádalo si nejméně 229 mrtvých. Desítka osob se stále pohřešuje, některé obce v kraji Abruzza byly téměř srovnány se zemí, bez přístřeší zůstalo 17 tisíc lidí. Zranění utrpělo přes tisíc lidí, hospitalizováno bylo 178 osob, zdravotní stav stovky raněných považují lékaři za kritický. Vpodvečer byla v Aquile identifikována těla dvou Čechů, kteří zahynuli v troskách jednoho z domů. Podle českého ministerstva zahraničí jde o chlapce a dívku z Pardubic ve věku kolem sedmnácti let, kteří byli v Itálii na studijní stáži. Rodiny obětí byly o tragédii informovány, na místě neštěstí je český konzul.

Itálii dnes zasáhly další následné otřesy

Italský premiér Silvio Berlusconi dnes také poděkoval zahraničním zemím za jejich solidaritu a odmítl nabízenou pomoc. Další otřesy zasáhly střední Itálii v noci na dnešek i dnes dopoledne. Jejich intenzita se pohybovala mezi 3,5 až 5 stupni Richterovy stupnice. Podle agentury Reuters si večerní následné otřesy vyžádaly nejméně jednu oběť, ve městě Aquila nedaleko epicentra se znovu bortily už poškozené budovy.

Záchranáři stále pokračují v hledání lidí, kteří jsou uvězněni v troskách budov a mohou být stále naživu. Odpoledne záchranáři objevili čtyři zavalené studenty. Práci jim celou noc ztěžoval déšť a teploty kolem bodu mrazu. Berlusconi uvedl, že z trosek bylo dosud 150 lidí vyproštěno živých. Identifikováno dosud není 17 mrtvých. Záchranáři večer oznámili, že se jim podařilo vyprostit živou mladou ženu, která pod troskami přežila 42 hodin.









Kvůli hrozbě dalších otřesů vyzval italský premiér obyvatele v postižených městech, aby opustili své domovy. Mnozí z nich musí tak přespávat v narychlo postavených stanových táborech. Do dnešního večera by mělo být pro postižené připraveno 20 stanových táborů, kde bude moci být ubytováno 14 500 osob.

Italská agentura ANSA v pondělí uvedla, že mezi mrtvými je i česká studentka. V sutinách se totiž našly doklady posluchačky Vysokého učení technického v Brně. Dívka je ale podle informací ČT v pořádku a už je i zpátky v České republice. Další Češi se podle mluvčí ministerstva zahraničí Zuzany Opletalové už nepohřešují. 









Itálie je velmi zranitelná zemětřesením

Zemětřesení, které zasáhlo město Aquila a jeho okolí, by v Japonsku a dalších bohatých zemích zemětřesných regionů způsobilo jen omezené škody. Podle odborníků však souhra řady faktorů dělá z Itálie zvláště zranitelnou zemi.

Franco Barberi, geolog:

„Co člověka rozčílí nejvíce: kdyby se to stalo v Kalifornii, Japonsku nebo jiné zemi, kde mají protiotřesovou ochranu, podobné zemětřesení by nezpůsobilo jediné úmrtí.“

Podle geologů a stavebních inženýrů způsobila největší škody nedostatečná odolnost budov. „V Abruzzách se zřítily domy, které nebyly postaveny tak, aby odolaly zemětřesení, jež přitom nebylo příliš silné,“ uvedl Enzo Boschi, prezident Národního geofyzického a vulkanologického ústavu. Italské úřady odhadují sílu zemětřesení na 5,8 stupně Richterovy škály, Americký ústav pro geologický průzkum naměřil 6,3 stupně.

Seizmologové a stavební inženýři považují podle vědecké zprávy z roku 2008 téměř polovinu italského území za „nebezpečnou“, pokud jde o seizmickou aktivitu. Avšak pouhých 14 procent budov v potenciálně ohrožených oblastech odpovídá bezpečnostním standardům. Ty, vedle historických budov, často nesplňují ani moderní stavby. Nejhorší je v tomto ohledu situace na jihu Itálie, kde jsou stavitelé nezřídka mafií nuceni k používání podřadných materiálů dodávaných spřátelenými organizacemi kriminálníků.