Moldavsko přepočítá výsledky voleb, při nepokojích zemřela žena

Kišiněv - Při demonstracích, které v Moldavsku propukly po vyhlášení vítězství komunistů v parlamentních volbách, údajně zemřela jedna žena. Podle moldavské televize se udusila při požáru v parlamentu, do kterého dnes vtrhli vzbouřenci. Moldavské úřady mezitím uvedly, že souhlasí s přepočítáním volebních hlasů. Představitelé vlády a opozice se na tom dohodli ve snaze uklidnit násilnosti v ulicích Kišiněva. Na demonstracích proti triumfálnímu vítězství komunistů se dnes sešlo zhruba 10 000 lidí, 30 jich bylo zraněno.

„Jsou zde oběti. Mladá žena zemřela na šok po otravě oxidem uhelnatým v budově parlamentu,“ uvedl hlasatel zpráv v televizi Moldova 1 s odvoláním na informace policie.

Poklidné protesty se změnily v násilnosti

Běsnící dav útočil v ulicích města na policisty, kteří se demonstrantům snažili zabránit, aby se dostali k úřadu prezidenta. Ti se ale nedali a začali házet po policistech kameny a všechno, co jim přišlo pod ruku. Demonstranti mávali vlajkami Moldavska a Evropské unie a vykřikovali hesla Pryč s komunismem, Chceme přepočítání hlasů.

Policii se nepodařilo zastavit demonstranty ani vodními děly, dav vnikl do budovy parlamentu a úřadu prezidenta. Demonstranti se dovnitř dostali rozbitými okny. Ven pak vyhazovali židle, stoly a papíry a na ulici je zapalovali.

Média o násilných protestech mlčí. Televize nevysílají, rozhlasové stanice prokládají zprávy beze zmínky o těchto událostech lidovou hudbou.









Vládnoucí komunistická strana v čele s prezidentem Vladimirem Voroninem vyhrála nedělní parlamentní volby. Pro komunisty hlasovala zhruba polovina voličů. Kromě komunistů se do parlamentu dostaly ještě tři opoziční strany, které ale dohromady budou mít ve 101členném sboru pouze 35 hlasů.

Řešení situace by mohl přinést právě prezident Voronin, kterému dnes končí poslední povolené funkční období. Zítra má moldavský parlament zvolit jeho nástupce. Komunisti nemají takovou většinu, aby ho vybrali sami. Pokud poslanci prezidenta nezvolí do dvou měsíců, nařizuje ústava nové parlamentní volby.

Podle pozorovatelské mise OBSE proběhly volby bez problémů. Opozici vadil spíš průběh předvolební kampaně. „Komunisté měli lepší přístup do médií. Na venkově se lidé k opozičním médiím dostávali jen velmi tězko,“ popsala Ivana Skálová z organizace Člověk v tísni.