Možný budoucí jihoafrický prezident zproštěn obvinění

Pretoria - Jihoafričtí žalobci dnes zprostili obvinění z korupce Jacoba Zumu, předsedu největší politické strany v zemi Afrického národního kongresu (ANC). V souvislosti s lukrativní armádní zakázkou byl jihoafrický politik podezřelý mimo jiné z korupce, podvodů, vydírání a praní špinavých peněz. Vyšetřování se táhlo osm let a výrazně pošramotilo jeho pověst. Všeobecně se očekává, že Zumou vedený Africký národní kongres vyhraje volby, které se uskuteční 22. dubna, a zvolí jej prezidentem Jihoafrické republiky.

Hlavní žalobce Mokotedi Mpshe dnes sdělil, že bývalá hlava jihoafrického elitního protikorupčního útvaru ovlivňovala vyšetřování, a proto není možné ani žádoucí, aby útvar pokračoval ve vyšetřování. Proces vyvolal řadu otázek o nezávislosti jihoafrické justice. Mpshe dnes vyzval k prošetření podezření ze zneužívání moci, ale zároveň uvedl, že neexistují jasné důkazy proti bývalému jihoafrickému prezidentovi Thabovi Mbekimu.

Mbeki byl největším politickým konkurentem Zumy a někteří jej podezřívali ze zasahování do procesu. Kvůli skandálu dokonce Zumu zbavil funkce viceprezidenta, kterou tehdy zastával. Tím si však proti sobě poštval velké množství Zumových příznivců, kteří ho nakonec donutili k rezignaci.

Thabo Mbeki oznámil uzavření dohody.
Zdroj: ČT24