Rasmussen ve Štrasburku zvolen za příštího šéfa NATO

Štrasburk - Severoatlantická aliance se dnes shodla, že jejím novým generálním tajemníkem bude dánský premiér Anders Fogh Rasmussen. Do poslední chvíle to přitom vypadalo, že se nástupce dosavadního šéfa aliance Scheffra nepodaří ve Štrasburku určit, neboť jednání blokovalo Turecko. Současný generální tajemník Jaap de Hoop Scheffer ale na závěrečné tiskové konferenci oznámil, že se nakonec podařilo dosáhnout shody a jeho nástupcem bude právě dánský premiér.

„Je to pro mne velká radost, že mohu zveřejnit rozhodnutí, které padlo před několika okamžiky. Hlavy států a vlád NATO se rozhodly jmenovat dánského premiéra Rasmussena jako dalšího generálního tajemníka NATO,“ prohlásil Scheffer.

Podle něj i přesto, že v posledních hodinách probíhala o volbě nového šéfa aliance ve Štrasburku velmi bouřlivá diskuse, podařilo se dosáhnout shody. „Každý z vůdčích představitelů států a vlád je přesvědčen, že pan Rasmussen je tím člověkem, který se ujme zodpovědně transformace NATO a sehraje zásadní roli při nasměrování NATO a spojenců v nadcházejícím období,“ uvedl Scheffer. „Všichni jsme se dohodli, a to jednomyslně,“ dodal Scheffer.

„Je to pro mě velká čest, že jsem byl jmenován jako další generální tajemník NATO. Vynasnažím se, abych realizoval očekávání související s mou osobou, která zazněla ze strany kolegů,“ reagoval na rozhodnutí po boku Scheffra právě zvolený Anders Fogh Rasmussen.

Turecko ze své pozice vytěžilo

Zastáncům dánského premiéra se zřejmě podařilo přesvědčit Turecko, které proti zvolení Rasmussena protestovalo. Turecko v průběhu summitu ve Štrasburku hlásalo, že dánského premiéra do čela NATO nechce. Ankara Rasmussena kritizovala hlavně za to, že se nepostavil proti zveřejnění kontroverzních karikatur proroka Mohameda v dánském tisku v roce 2006. Premiér je tehdy obhajoval právem na svobodu projevu, zatímco muslimské země proti nim tvrdě protestovaly.

Vicepremiér pro evropské záležitosti Alexandr Vondra v rozhovoru pro ČT naznačil, že Turecko neustoupilo jen tak. Podařilo se mu výměnou za schválení Rasmussena získat křeslo náměstka generálního tajemníka, který by měl mít na starosti hlavně politiku vůči muslimským zemím. Evropské státy NATO Turecku prý také slíbily, že se jednání o jeho případném členství v unii posune dopředu.

Vydáno pod