V Londýně pokračovaly demonstrace, Štrasburk a Kehl se na ně chystají

Londýn/Štrasburk - V Londýně dnes pokračovaly demonstrace proti summitu G20, měly však klidnější průběh než ve středu, kdy zahynul jeden člověk. Účastníci dnešních protestů uctili minutou ticha jeho památku, počet zadržených vzrostl na 111. Tisíce demonstrantů mezitím zamířily do Štrasburku, kde se v pátek a v sobotu koná část summitu NATO. Jejich přítomnost ve městě vyvolala již několik incidentů s policií, která proti nim použila slzný plyn a ohlušující granáty. Asi stovka lidí byla zadržena. Protestní akce mají vyvrcholit v sobotu a jejich organizátoři doufají, že se jich zúčastní 30 až 50 tisíc lidí z řady evropských zemí.

Centrum Štrasburku bude po dobu summitu střežit 15 tisíc policistů a příslušníků pořádkových jednotek speciálně vycvičených pro pouliční boj s demonstranty. Bezpečnostní opatření mají stát 110 milionů eur (skoro tři miliardy korun).

Aktivisté se shromažďují v táboře vyhrazeném úřady v průmyslové zóně ve čtvrti Neuhof asi šest kilometrů od centra města. Jsou tu desítky skupin od mírových organizací po anarchisty, mladé komunisty, odpůrce jaderných zbraní i atomové energie, radikální ekology, odpůrce globalizace a imperialismu a dokonce i organizace hájící práva imigrantů nebo židů.

První vážnější incident se odehrál v úterý večer, kdy několik desítek radikálů zaútočilo kameny na stojící vrtulníky na blízkém vojenském letišti. Okamžitě proti nim vyrazily policejní zásahové oddíly, které pak podnikly razii i v táboře demonstrantů, kde provedly plošnou kontrolu dokladů. To vyvolalo další protesty, při nichž policie použila slzný plyn a několik ohlušujících granátů, aby situaci zklidnila. Do přísně chráněného centra Štrasburku se pokusilo prorazit několik stovek odpůrců Severoatlantické aliance; házeli kameny a zdemolovali desítku autobusových zastávek. Policie zadržela asi stovku lidí.

Přípravy na summit vrcholí i v Německu

Zítra protialianční protesty vyvrcholí v německém Baden-Badenu, kde se mají v 11:00 shromáždit demonstranti u nádraží. V sobotu se pak má přenést manifestační nápor přímo do Štrasburku, kde k centru vyrazí ve 13:00 mohutný průvod. Zóny, kde se budou pohybovat účastníci summitu, policie již hermeticky uzavřela. Dovnitř se lze dostat jen na zvláštní propustku. Aktivisté se v obou městech budou především snažit blokovat cesty, po nichž se budou přesouvat delegace.

V Londýně dnes bylo klidněji, demonstrant ve středu zemřel na srdeční slabost

Demonstrace dnes pokračovaly i v Londýně, místě konání summitu G20. Podle zpravodajky ČT Evy Pláníčkové ale protestovalo jen několik stovek lidí a demonstrace měly klidnější průběh. Ve středu večer zaplnilo ulice hlavně londýnské finanční čtvrti City kolem 5000 demonstrantů, na protikapitalistické demonstraci zkolaboval a poté zemřel jeden účastník protestu. Cizí zavinění nebylo prokázáno, podle všeho se jednalo o srdeční slabost.

Podle londýnské policie asi třicetiletý demonstrant zkolaboval a přestal dýchat u sídla britské centrální banky. Policisté ho museli nejprve přemístit, protože na ně protestující během záchranné akce házeli láhve. Záchranáři se muže pokusili oživit, sanitka ho pak převezla do blízké nemocnice, kde lékaři konstatovali smrt. Při potyčkách byl zraněn a musel být hospitalizován jeden policista, v nemocnici skončilo i sedm demonstrantů.

Zadrženo bylo 111 demonstrantů

Policie dosud zadržela 111 lidí, z toho 90 už ve středu. Nejméně desítka z nich byla obviněna z ničení majetku, napadání osob a držení nebezpečných nožů. Ve zprávách o dnešních protestech se agentury o žádných raněných nezmiňují.

U Bank of England, kde se ve středu odehrávaly prudké srážky mezi policií a demonstranty, dnes účastníci protestních akcí uctili minutou ticha památku zemřelého muže, přičemž provolávali hanbu policii. Svéráznou protestní akci proti klimatickým změnám dnes uskutečnil známý francouzský „pavoučí muž“ Alain Robert - v centru Londýna zlezl část fasády sídla pojišťovny Lloyd's a rozvinul na ní transparent s nápisem 100 dní, jež podle něho zbývají na záchranu světa. Muž pak slezl a byl zadržen policií.