Občané i politici ve Winnendenu uctili oběti školního masakru

Berlín - Oficiální smuteční slavnost za oběti nedávného masakru na místní škole se dnes konala v západoněmeckém městečku Winnenden. Bohoslužby a státního aktu se zúčastnili i německá kancléřka Angela Merkelová a prezident Horst Köhler. Účastníci uctili celkem 15 obětí sedmnáctiletého Tima Kretschmera, jenž 11. března postřílel na své bývalé střední škole devět školáků a tři pedagožky a další tři životy zmařil během následného útěku. V městečku Wendlingen si pak vpálil kulku do hlavy. Motiv hrůzného činu zůstává nejasný.

Součástí dnešní bohoslužby ve winnendenském kostele sv. Karla Boromejského bylo čtení jmen jednotlivých obětí. Za každou z nich přinesla vždy dvojice školáků velkou svíci s křestním jménem a růži, které v emocionálním ceremoniálu za doprovodu varhanní hudby položila na oltář. Před koncem bohoslužby pronesli krátké modlitby zástupci policie, zdravotníků a psychologů i komunální politiky.

Köhler: Děláme vše pro ochranu našich dětí?

Během projevu při následném státním smutečním aktu bojoval prezident Köhler s třesoucím se hlasem a slzami poté, co znovu přečetl jména všech 15 obětí milovníka střelných zbraní a akčních počítačových her. „Každé dítě se narodilo nevinné. Když zemře dítě, umírá s ním i naděje a budoucnost,“ řekl prezident, jehož smuteční řeč byla plná otázek. „Děláme dost pro ochranu nás a našich dětí?“ ptala se mimo jiné hlava státu.

Smutečnímu aktu dnes ve Winnendenu a okolí přihlížely desítky tisíc lidí prostřednictvím 15 velkoplošných obrazovek. Velká část se jich shromáždila na místním fotbalovém stadionu a dalších sportovištích. Další statisíce lidí mohly smuteční slavnost sledovat v televizi prostřednictvím přímého přenosu, který vysílala kromě zpravodajských televizních stanic na svém prvním programu i veřejnoprávní ARD.

V celém Německu dnes den státního smutku symbolizují na vládních a obecních správních budovách už podruhé vlajky stažené na půl žerdi. V Bádensku-Württembersku se dnes rozezněly tisícovky kostelních zvonů.

Pozůstalí: Ve společnosti je potřeba něco změnit

Prezident Köhler a kancléřka Merkelová se dnes měli sejít s příbuznými obětí. Právě na ně a Oettingera se v otevřeném dopisu obrátili příbuzní pěti z winnendenských obětí. „Chceme, aby se v této společnosti něco změnilo, a chceme přispět k tomu, aby se žádný druhý Winnenden nemohl odehrát,“ napsali rodiče v listu. V něm volají po zvýšení věkové hranice pro výcvik střelby z pistolí velkého kalibru z dnešních 14 let na 21 nebo úplný zákaz takových zbraní ve sportovní střelbě. Násilí by mělo být podle rodin obětí omezeno i v televizi, děti a mládež mají být lépe chráněny na internetu. Kategoricky rodiny požadují zákaz takzvaných zabijáckých počítačových her. Německý řetězec obchodních domů Galeria Kaufhof mezitím oznámil, že s ohledem na krveprolití ve Winnendenu stáhne takové hry z nabídky.

Jiný otevřený dopis tento týden adresovala pozůstalým rodina Tima Kretschmera. „Strašlivým a nepochopitelným činem našeho syna a bratra jste přišli o to nejcennější a nejdůležitější, o milovaného člověka,“ stojí v něm. „Stále znovu a znovu se ptáme, jak se to mohlo stát. Proč jsme si jeho zoufalství a zloby nevšimli,“ píše rodina.

Otec depresemi trpícího střelce hodlá odevzdat své legálně držené zbraně. Jednou z nich, kterou měl neuzamčenou v ložnici, jeho syn zabíjel. Za nedbalost podnikateli a vášnivému sportovnímu střelci hrozí až pět let vězení.