Americký stát Nové Mexiko zrušil trest smrti

Los Angeles - Stát Nové Mexiko se stal 15. americkým státem, který se zřekl trestu smrti. Příslušný zákon rušící hrdelní trest, který bude nahrazen doživotním vězením bez možnosti podmínečného propuštění, podepsal ve středu demokratický guvernér Nového Mexika Bill Richardson. Zákon vstoupí v platnost 1. června a bude se vztahovat na zločiny spáchané po tomto datu. Nové Mexiko je teprve druhým státem, který zakázal hrdelní trest poté, co ho v roce 1976 obnovil Nejvyšší soud USA.

„Bylo to nejtěžší rozhodnutí v mém politickém životě,“ citovala Richardsona agentura AP. „S ohledem na skutečnost, že náš systém ukládání trestu smrti nemůže být nikdy dokonalý, mě mé svědomí nutí nahradit hrdelní trest řešením, které zajistí bezpečnost společnosti,“ konstatoval guvernér na tiskové konferenci.

Nejhorší zločinci nikdy nevyjdou z vězení 

Jak zdůraznil, budou obyvatelé Nového Mexika s novou zákonnou normou v bezpečí, protože ti nejhorší zločinci „nikdy nevyjdou z vězení“. Zákon rušící trest smrti zaslali Richardsonovi minulý týden zákonodárci a guvernér měl na rozhodnutí o něm lhůtu do středeční půlnoci.

Spojené státy jsou vedle Japonska jedinou vyspělou průmyslovou zemí, která stále vykonává trest smrti. USA navíc i přes klesající trend patří mezi země s nejvyšším počtem popravených na světě. Podle organizace na ochranu lidských práv Amnesty International vykonaly v roce 2007 více poprav pouze Čína, Írán, Saúdská Arábie a Pákistán.

Vydáno pod