Brazílie a Španělsko začaly Kubě dodávat potravinovou pomoc

Havana - Kuba začíná odedneška přijímat významnou potravinovou pomoc, kterou jí jako humanitární gesto nabídly společně Španělsko a Brazílie. Jak informovalo španělského velvyslanectví v Havaně, pomoc v hodnotě 12 milionů dolarů zahrnuje 19.000 tun rýže a 405 tun sušeného mléka.

„Vzhledem ke škodám, které Kubě způsobily hurikány Ike a Gustav, se vlády Brazílie a Španělska společně rozhodly poskytnout této poškozené zemi potravinovou pomoc,“ konstatuje prohlášení španělské mise na Kubě. V rámci pomoci dostane Kuba rovněž čtyři tuny ovocných a zeleninových semen.

Kuba musí zajišťovat 80 procent svých potravinových potřeb dovozem a v roce 2008 se přes tento karibský ostrov přehnaly tři hurikány, které podle údajů kubánské vlády za sebou zanechaly škody v celkové hodnotě přesahující deset miliard dolarů. Podle agentury AFP jde o 20 procent ročního hrubého národního produktu Kuby.

Dohodu o poskytnutí potravinové pomoci Kubě uzavřeli v říjnu loňského roku během iberoamerického summitu v Salvadoru brazilský prezident Luiz Ignácio Lula da Silva a španělský premiér José Luis Zapatero. Brazílie slíbila dodat potraviny, Španělsko slíbilo zajistit lodní dopravu.

Potravinová pomoc je podle AFP dokladem dobrých vztahů, které kubánská vláda Raúla Castra udržuje jak s brazilským prezidentem, tak se Španělskem. Zatímco Lula da Silva volá po zrušení dlouholetých hospodářských sankcí, které uvalily na Kubu Spojené státy, Španělsko opírá své sympatie ke Kubě o společnou historii. Madrid se také z velké míry zasloužil o to, že Evropská unie loni zrušila své sankce vůči Havaně.

Vydáno pod