„Muž z Ria“ varuje: Na záchranu planety má lidstvo už jen osm let

Rio de Janeiro - Méně než 100 měsíců má lidstvo na to, aby zabránilo "katastrofální změně klimatu". Na schůzce se dvěma stovkami britských a brazilských podnikatelů v Riu de Janeiro to ve čtvrtek prohlásil následník britského trůnu princ Charles. Brazílie je druhou zastávkou na jeho desetidenní cestě po Jižní Americe. Tu zahájil šedesátiletý princ se svou ženou Camillou v Chile, v neděli navštíví ještě Ekvádor a poté Galapágy.

„Zbývá nám už jen málo času, pokud chceme život na Zemi, tak jak ho doposud známe, zachovat,“ varoval princ Charles, který se výrazně angažuje v ochraně životního prostředí. Pokud čas nevyužijeme, dočká se lidstvo „nepředstavitelných hrůz“, dodal.

V Brazílii Charles jednal především o zachování amazonského deštného pralesa. O rozsahu dosavadní těžby dřeva i možnostech ochrany pralesa se chtěl přesvědčit na vlastní oči při návštěvě amazonského města Manaos.

„Ekoprinc“ Charles požaduje společnou akci vlád, společností a podnikatelů. Jen tak prý bude možné snížit produkci skleníkových plynů. Současná světová finanční a ekonomická krize podle něj nesmí v žádném případě sloužit jako záminka pro polevení v boji proti klimatickým změnám.

Následník britského trůnu princ Charles na setkání s podnikateli v Riu hovořil o hrozící ekologické katastrofě
Zdroj: ČT24/EBU