Střelec z Winnendenu informoval o svých plánech na chatu

Winnenden - Tim Kretschmer, který ve Winnendenu a okolí postřílel 15 lidí, o svých hrůzných plánech psal na internetovém chatu. Na tiskové konferenci to dnes oznámil ministr vnitra Bádenska-Württemberska. Po celém Německu jsou vlajky na půl žerdi na znamení smutku. Stovky lidí se dnes ve Winnendenu shromáždily na bohoslužbě, aby si připomněly oběti včerejšího útoku. Tim Kretschmer zastřelil devět školáků, tři učitelky a po útěku z Winnendenu další tři lidi, nakonec po přestřelce s policií obrátil zbraň proti sobě.

„Myslím to vážně, mám tu zbraně a ráno půjdu do mé bývalé školy. Zapamatujte si název místa: Winnenden…,“ napsal Kretschmer pod pseudonymem na chatu. Vrah si na internetu stěžoval, že ho okolí nerespektuje. Kretschmer se podle ministra vnitra od loňského roku léčil s depresemi. V terapii měl pokračovat na klinice ve Winnendenu, ale přerušil ji.

Na chat upozornil policii jistý muž z Bavorska až po středečním masakru. Jeho syn prý na internetu objevil vzkaz chatujícího mladíka pod šifrou „LOL“. Bavorský mladík varování až do masakru nebral vážně.

Winnenden se po včerejším masakru zahalil do smutku

V německých školách se dnes neučí, místo toho učitelé s žáky debatují o hrůzných událostech. Studenti ve Winnendenu mají úplně volno a do školy nemusejí.

Policie pátrá po souvislostech včerejšího zločinu ve Winnendenu. Vyšetřovatele zajímá především to, co vraha motivovalo k tomu, že zastřelil 15 lidí. Policisté musí prověřit spekulace, že 17letý Tim Kretschmer záměrně útočil především na dívky, 11 z jeho obětí byly totiž ženy. Vyšetřovatelé také zkoumají počítač a osobní věci Tima Kretschmera.

Zatím se ví, že šílený vrah rád střílel ze vzduchových pušek a hrál počítačové hry, v nichž se hodně střílelo a zabíjelo. „Našli jsme u něj mimo jiné hru Counterstrike,“ potvrdil dnes mluvčí místní policie Klaus Hinderer.

Podle svědků byl Kretschmer normální, spíše tichý student s průměrnými výsledky, jeho spolužáci ho popsali jako spíše stydlivého chlapce, který nikdy neměl dívku. Většinu svého volného času prý trávil u počítače. Jiní ho ovšem popsali jako úplně normálního kluka: „Byl to průměrný a úplně normální kluk,“ uvedla Eileen Toramenová.

Poslední momenty před smrtí Kretschmera natočeny na mobilní telefon

Podle vyšetřovatelů použil Kretschmer při svém běsnění zbraň, kterou měl zaregistrovanou jeho otec. Ten je členem místního střeleckého klubu a měl doma 15 zbraní a na 4600 nábojů. Otec měl zbraně a munici uschovány ve dvou trezorech, které byly chráněny osmimístným číselným kódem. Přesto však otec, jenž už byl vyslýchán, bude možná obviněn ze zabití z nedbalosti. Jeho syn ve středu dohromady vystřílel 112 nábojů, z toho 60 na střední škole a 44 při přestřelce s policií.


Podle policejního mluvčího vtrhl včera sedmnáctiletý bývalý student do školy ve Winnendenu po půl desáté dopoledne, zde zastřelil 9 žáků a tři učitelky. Lidé ve škole byli útokem zaskočeni, některé z obětí ještě držely v ruce tužku.

Jeden ze studentů zavolal mobilem na tísňovou linku, policie přijela do dvou minut. Díky tomu nepřišli o život další lidé. Vrah do školy přišel se stovkou nábojů, stihl si vyměnit zásobník.

Po útoku z místa činu utekl. Ukradl auto a policie ho později dopadla v nedalekém městě, ještě předtím ale zastřelil Kretschmer další tři lidi. Po pozdější přestřelce s policií, při níž byl zasažen do nohy, se zastřelil otcovou zbraní. Majitel auta, které si Kretschmer „vybral“ k útěku, se zachránil skokem z jedoucího vozu.

Na veřejnost se dnes dostalo video natočené na mobilní telefon, které zachycuje poslední momenty vraha. Video najdete zde.

Tragédie ve Winnendenu odstartovala vlnu varování před dalšími útoky   

Po středečním masakru zaznamenala policie v Bádensku-Württembersku šest dalších varování před možným útokem. Částečně evakuována dnes musela být například škola v jihoněmeckém Freiburgu. Další varování se objevila v okolí Stuttgartu, v Pforzheimu, Ulmu, Metzingenu a Esslingenu. Na brémské univerzitě vyvolala planý poplach atrapa bomby.

V Německu se mezitím rozproudila diskuse, jak podobným tragédiím v budoucnu předcházet. Hovoří se například o instalování detektorů kovu u vchodů do školních budov, bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann se vyslovil pro zákaz počítačových her s násilnickým obsahem.

Vláda spolkové země Bádensko-Württembersko svolala do Winnendenu na sobotu 21. března centrální smuteční slavnost. Zúčastnit by se jí měli kancléřka Angela Merkelová i prezident Horst Köhler. Tryzna za oběti se dotkne i sportu - fotbalisté budou hrát nadcházející kolo bundesligy s černou páskou.

Vydáno pod