Za hození bot po Bushovi dostal irácký novinář 3 roky vězení

Bagdád - Bagdádský soud odsoudil iráckého novináře Muntadara Zajdího ke třem letům vězení za to, že na prosincové tiskové konferenci hodil po tehdejším americkém prezidentovi Georgi Bushovi boty. Přitom Zajdí zvolal: "To je polibek na rozloučenou, ty pse." Právníci novináře oznámili, že rozsudek je nespravedlivý a že se proti němu odvolají. Bush komentoval rozhodnutí soudu jen tím, že "jde o záležitost, která se týká výhradně irácké justice".

Zajdí, jemuž za útok na zahraniční hlavu státu hrozil podle iráckých zákonů až patnáctiletý trest, dnes před soudem zopakoval, že se cítí nevinen. Nakonec mu ale soud vyměřil tříletý trest.

„Tento rozsudek je krutý a není v souladu s právem, tým obhájců podá proti tomu protest,“ okomentoval to jeden ze Zajdího advokátů. Když soudce vynesl rozsudek, Zajdího sestra začala plakat, jeho bratr pak prohlásil, že verdikt byl politicky motivovaný.

Irácký novinář hází po americkém prezidentovi botu (zdroj: ČT24)

Kriticky zareagovala na rozsudek nad Zajdím mezinárodní organizace Reportéři bez hranic. „Toto odsouzení je cynické v zemi, kde tolik vrahů novinářů nebylo vydáno spravedlnosti. Vyzýváme k jeho (Zajdího) osvobození,“ uvedli Reportéři bez hranic ve svém prohlášení. Organizace vyjádřila politování nad tím, že si Zajdí zvolil takový způsob protestu proti Bushově politice, nespatřuje v něm ale nic, „co by ospravedlňovalo trest odnětí svobody“. Proti verdiktu protestovala i Mezinárodní federace novinářů.

Muntadar Zajdí před soudem:

„To, co jsem udělal, byla přirozená reakce na zločiny spáchané na iráckých lidech. Mluvil (Bush) o vítězstvích a úspěších (Američanů) v Iráku a já jsem pomyslel na ten více než milion mučedníků, prolitou krev, prohledávané mešity, znásilněné Iráčanky, ponižované Iráčany.“

Přesvědčení o Zajdího nevině vyjádřila také televizní stanice, pro kterou pracoval. „Chápeme jeho motivy a atmosféru okupace,“ citovala z prohlášení zveřejněného televizí Al-Bagdadíja agentura DPA.

Pro mnohé se stal „botový atentátník“ hrdinou

Zajdí mrštil své boty po Bushovi, který 14. prosince naposledy navštívil Irák ještě jako prezident USA. Novinář tak prý chtěl vyjádřit nenávist proti americké okupaci. V arabském světě si získal nespočet příznivců, kteří protestovali proti jeho zatčení.

Novinář si svým činem získal mnoho příznivců především v arabském světě. Lidé ho označují za hrdinu a na mnoha místech demonstrovali za jeho propuštění. Někteří ale jeho čin odsoudili, protože podle nich poškodil pověst Iráku a novinářů. Poukazují na to, že nelze urážet hlavu cizího státu.

Socha boty v Iráku
Zdroj: ČT24