Čína dál zbrojí, chce letadlovou loď

Peking - Čína by mohla mít do roku 2010 vlastní letadlovou loď. Peking tak poté, co loni představil vlastní stíhačku, pokračuje ve zbrojení. Podle odborníků to ale nemusí znamenat ohrožení světové bezpečnosti - Čína se totiž snaží upevnit svůj obraz velmoci především před vlastním obyvatelstvem.

„Podle mých zdrojů se už s výstavbou lodě začalo v docích u Šanghaje, ale je to velice tajná záležitost, takže přesná data nemáme,“ uvedl redaktor Tomáš Etzler. Čína tvrdí, že by se chtěla více podílet na světových bezpečnostních akcích, např. na právě probíhající akci v Adenském zálivu proti pirátům.

Čína kupovala řadu let moderní letadla z Ruska. Loni ale představila vlastní stíhačku J-10 s raketami a veškerým moderním vyzbrojením. Podle vojenských odborníků může být tato stíhačka krokem k nové generaci letadel.

Podle odborníků však nemusí mít svět obavy z čínského zbrojení, navíc v posledních staletích nezaznamenal Peking žádné velké vojenské úspěchy. „Čína chce zlepšit svou image před vlastním obyvatelstvem a jako každá rozvinutá země chce mít silnou armádu,“ doplnil Etzler.

Cvičení čínské armády
Zdroj: ČT24
Vydáno pod