Čína je připravena jednat s Tchaj-wanem

Peking - Čína je podle svého premiéra Wen Ťia-paa připravena s Tchaj-wanem, který považuje za své území, jednat o politických a vojenských záležitostech. Tchaj-wan je ve stále větší míře na Čínu odkázaný. Pevninský stát je jeho největším obchodním partnerem, ale v situaci nynější globální ekonomické krize se objem obchodu a investic snižuje.

Peking je „připraven vytvořit podmínky“ k ukončení nepřátelství s Tchaj-wanem, řekl Wen Ťia-pao na dnes začínajícím jednání Všečínského shromáždění lidových zástupců. „Budeme pracovat na základě principu jedné Číny, abychom zvýšili politickou důvěru mezi oběma stranami,“ uvedl premiér.

Tchaj-wan se od pevninské Číny odtrhl v roce 1949. Čínská komunistická vláda ale ostrov považuje nadále za integrální součást čínského území a hrozí vojenskou intervencí v případě, že by se pokusil vyhlásit nezávislost. Nicméně vztahy mezi Pekingem a Tchaj-wanem se začaly oteplovat poté, co do úřadu tchajwanského prezidenta nastoupil Ma Jing-ťiou, který je pevninské Číně nakloněný.

Všečínské shromáždění lidových zástupců během svého nynějšího zasedání pravděpodobně schválí navýšení čínského rozpočtu na letošní rok přibližně o 15 procent. Tchaj-wan je považován za jednu z největších bezpečnostních hrozeb pro Čínu.

V Pekingu panují kvůli všečínskému shromáždění velmi přísná bezpečnostní opatření. Důsledné kontroly a nasazení policistů připomínají atmosféru během loňské olympiády. Úřady se obávají jakýchkoli protestů. Jak uvedl zpravodaj ČT Tomáš Etzler, v Pekingu hlídkuje 600 tisíc příslušníků bezpečnostních složek

Čínský prezident Chu-Ťin-tchao na výročním zasedání čínského parlamentu
Zdroj: AP/ČTK
Vydáno pod