Karadžić se znovu nevyjádřil, takže se cítí nevinen

Haag - Radovan Karadžić se cití být nevinen. Tak zní záznam ve spisech mezinárodního tribunálu v Haagu, který byl v souladu s pravidly učiněn poté, co se někdejší vůdce bosenských Srbů dnes odmítl vyjádřit, zda se cítí vinen či nevinen ve dvou obžalobách z genocidy a z devíti dalších ze zločinů proti lidskosti a válečných zločinů. Bývalý bosenskosrbský prezident se odmítl vyjádřit ke své vině již loni v srpnu. Dnešní předběžné slyšení bylo svoláno, protože žalobci proti němu rozšířili obvinění. Jejich počet zůstává sice stejný jako v původní žalobě z roku 1995, kvůli snaze o zrychlení procesu v ní ale byl zredukován počet míst, kde ke zločinům došlo.

Karadžić prohlásil, že Mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii (ICTY) nemá právo ho vyslýchat, a označuje tribunál za podjatý. „K žalobě se nebudu vyjadřovat. Tento soud nemá žádné právo vést proti mně řízení,“ řekl Karadžić. Opětovně se také odvolal na údajnou dohodu s americkým vyjednávačem Richardem Holbrookem z roku 1996, která mu měla zajistit imunitu před stíháním výměnou za slib, že se plně stáhne z politického a veřejného života. Holbrooke však existenci takové dohody už dříve popřel.

Karadžić byl zatčen loni v červenci v Bělehradě po 13 letech na útěku. Nyní se bude zodpovídat ze zločinů, které údajně spáchal během bosenské války v letech 1992 až 1995. Hrozí mu až doživotní trest. Na svobodě jsou již jen dva uprchlíci ze 161, které ICTY za 15 let své existence obvinil z válečných zločinů: bývalý velitel bosenskosrbské armády Ratko Mladić a předák chorvatských Srbů Goran Hadžić.

Vydáno pod