Mrtví při útoku na srílanský kriketový tým v Pákistánu

Láhaur (Pákistán) - Šest členů srílanského kriketového týmu, včetně asistenta trenéra, utrpělo zranění při útoku v pákistánském Láhauru. Zemřelo pět policistů, kteří autobus doprovázeli, a jeden dopravní policista, který se vyskytl na místě útoku. Útočníků bylo pravděpodobně dvanáct, byli vybaveni automatickými zbraněmi, granáty a raketomety. Jistý vysoce postavený pákistánský úředník z útoku obvinil Indii.

„Byla to velmi silná střelba a slyšel jsem současně nejméně dva výbuchy,“ uvedl očitý svědek, který se šel podívat na plánovaný kriketový zápas.

Tým jel na stadion ve městě Láhaur, kde měl sehrát přátelské přípravné utkání s pákistánským mužstvem. Útok se odehrál na kruhovém objezdu blízko stadionu pro 60 tisíc diváků na východě města, poznamenal představitel pákistánského kriketu.

„Odbočili jsme z hlavní silnice a najednou se všude kolem střílelo. Před námi naštěstí jeli policisté,“ vypráví hrůzný zážitek řidič autobusu. Právě na policejní doprovod se útočníci zaměřili nejdřív. Stříleli z kalašnikovů a vybuchlo i několik raket a granátů.

„Přijeli na rikšách a měli masky. Policisté bránili sportovce dobře, obětovali se pro ně. Jsem na ně hrdý,“ řekl sdělovacím prostředkům velitel policie v Láhauru Hadží Habíb Rahmán.

Pákistánské letectvo členy srílanského týmu evakuovalo, policie se snaží dopadnout útočníky. Akce podle ní byla podobná jako listopadový útok v indické Bombaji, kde zemřelo na 180 lidí. Ten měli na svědomí pákistánští radikálové.

Srílanský prezident Mahinda Radžapakse zločin odsoudil a vzkázal členům
týmu, aby se neprodleně vrátili domů. Ministrovi zahraničí nařídil, aby se
vydal do Pákistánu a pomohl sportovcům s návratem na Srí Lanku a postaral se o jejich bezpečnost.

„Byl to teroristický útok, měli těžké zbraně, byli připravení. Ještě štěstí, že se hráčům nic vážného nestalo,“ říká guvernér provincie Pandžáb Salmán Tasír. K útoku se nikdo nepřihlásil a úřady neuvedly, zda někoho podezřívají. Policie ujistila, že po nich usilovně pátrá.

Kriket je v Pákistánu velmi populární, teď ale má tamní asociace problémy a tento útok jí rozhodně nepomůže. Z bezpečnostních důvodů už předtím zrušil účast na turné výběr Austrálie a Indie, který to odmítl kvůli listopadovým útokům v Bombaji. Právě proto dostal pozvání srílanský tým a ten teď zbytek zápasů zrušil.