Palestinci dostanou na obnovu 4,5 miliardy dolarů

Šarm aš-Šajch (Egypt) - Čtyři a půl miliardy dolarů přislíbili poskytnout Palestincům mezinárodní dárci na konferenci v egyptském Šarm aš-Šajchu. Částka činící v přepočtu přes 100 miliard korun je určena na pomoc palestinské ekonomice a na rekonstrukci pásma Gazy, poničeného nedávnými boji mezi izraelskou armádou a Hamasem. Příspěvky dárci podmínili tím, že se finance nedostanou do rukou tohoto palestinského radikálního hnutí a že je Hamas, který v Gaze vládne a je označován USA a Evropskou unií za teroristickou organizaci, nebude rozdělovat. Hamas, který nebyl stejně jako Izrael na konferenci v Egyptě pozván, v reakci na jednání uvedl, že bojkot tohoto hnutí podkope rekonstrukční snahy v Gaze.

Konečnou sumu finančních závazků oznámil na tiskové konferenci po skončení jednání egyptský ministr zahraničí Ahmad Abúl Ghajt s tím, že nové závazky finanční pomoci „překonaly očekávání“. Dodal, že některé země obnovily své dřívější přísliby pomoci, kterou však dosud neposkytly. Celková výše přislíbené mezinárodní pomoci se tak dostala na 5,2 miliardy dolarů (asi 116,22 miliardy korun).

Hillary Clintonová:

„Pracovali jsme na tom, abychom zajistili, že naše fondy neskončí ve špatných rukou.“

Egyptský prezident Husní Mubarak v projevu k delegátům ze 75 zemí slíbil, že Egypt bude pokračovat ve zprostředkování mírových jednání.  Palestinské frakce vyzval, aby se usmířily a vytvořily vládu národní jednoty, která by na obnovu dohlížela.

Předem oznámené přísliby od USA, EU a států Perského zálivu přesáhly částku 2,8 miliardy dolarů, o něž pro Gazu žádal předseda palestinské autonomie Mahmúd Abbás. Na opravu škod způsobených válkou má připadnout 1,33 miliardy dolarů, další prostředky půjdou převážně na podporu rozpočtu a reforem palestinské samosprávy. Česko na konferenci zastupoval ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg. Česká vláda v únoru rozhodla, že na pomoc lidem v Gaze vyčlení deset milionů korun. Již v lednu poskytla Gaze pět milionů.

Otázkou ale je, jak se konkrétní podpora do pásma dostane. Hraniční přechody s Gazou totiž Izrael nadále blokuje a pouští do pásma jen nejnutnější zboží. „Prvotním úkolem je otevřít přechody, ale současně je třeba zajistit, aby do Gazy neproudily zbraně,“ zdůraznil generální tajemník OSN Pan Ki-mun. „Pokud dárci poskytnou potřebné prostředky a hraniční přechody budou otevřeny, můžeme obnovu zahájit do šesti týdnů,“ řekl předseda palestinské vlády Salám Fajad.

Evropská unie slíbila, že letos poskytne Palestincům 554 milionů dolarů, z čehož by asi polovina měla plynout přímo do Gazy. Slib nové americké vlády poskytnout až 900 milionů dolarů přijela do Egypta oznámit ministryně zahraničí USA Hillary Clintonová. Země Perského zálivu nashromáždí na příštích pět let 1,65 miliardy dolarů; největší, miliardovou částkou přitom přispěje Saúdská Arábie. Mezi dalšími dárci je Itálie (100 milionů dolarů), Francie (31,6 milionu dolarů), Maroko a Jižní Korea (po 15 milionech dolarů), Austrálie (12,6 milionu dolarů), Japonsko (200 milionů), Turecko (93 milionů), Brazílie (10 milionů), Libanon (milion dolarů) nebo Irsko (2,6 milionu dolarů). Rusko oznámilo pomoc v podobě dodávek mouky a léků, dále přislíbilo poskytnout palestinské správě 50 transportérů a dva civilní vrtulníky.

Třítýdenní izraelská ofenziva v pásmu Gazy, která skončila klidem zbraní 18. ledna, si vyžádala přes 1300 obětí, z toho přes 400 dětí. Na 14 tisíc domů bylo při bojích srovnáno se zemí nebo poškozeno.

Izrael konferenci a myšlenku posílení podpory pro řadové občany Gazy podporuje. Prezident Šimon Peres nicméně v předvečer konference Evropany varoval před rizikem, že „teroristická organizace“ Hamas finanční pomoc zpronevěří. Podle Perese byly už v minulosti významné fondy uvolněné Evropany na rozvojovou pomoc Palestincům zpronevěřeny a zneužity k teroristickým účelům.

Vydáno pod