Senát USA prověří vyšetřovací metody CIA

Washington - Výbor amerického Senátu pro kontrolu výzvědných služeb prověří tvrdé vyšetřovací techniky, které používala Ústřední zpravodajská služba (CIA) k výslechu podezřelých z terorismu a které ochránci lidských práv označovali za mučení. Výbor chce zjistit, zda nebylo možné dostat se k informacím, jež vyšetřovatelé získali tvrdými výslechy, i jiným způsobem. Výsledek prověrky by měl být znám za šest měsíců až za rok.

Prověrka nemá být prvním krokem k obvinění důstojníků CIA, kteří tvrdé výslechy vedli. Zástupci administrativy Baracka Obamy už dříve řekli, že nehodlají stíhat agenty, kteří se řídili právními stanovisky tehdejšího ministra spravedlnosti.

Vyšetřovací metody, které CIA používá, jsou utajovány. Na veřejnost pronikly informace o technice zvané waterboarding, která ve vyslýchaném vyvolává dojem tonutí. Informace o jejím používání vyvolaly vlnu kritiky mezi ochránci lidských práv a za mučení ji označil i nový ředitel CIA Leon Panetta.

Obama po svém lednovém nástupu do funkce zakázal CIA používat nestandardní metody výslechu. Zpravodajská služba nyní smí používat pouze techniky schválené pro armádu.

Bývalý ředitel CIA Michael Hayden ale prohlásil, že tvrdé vyšetřovací techniky byly užitečné při získávání informací od nejnebezpečnějších podezřelých z terorismu. Podle něj to také byla jediná cesta, jak je přimět k výpovědi. „Nedokážu přijít na jiný způsob, vzhledem k jejich povahám a jejich odhodlání udělat, co udělali,“ řekl.

Kanadští právníci zveřejnili nahrávku výslechu svého klienta Omara Khadra ve věznici v Guantánamu.
Zdroj: ČT24
Vydáno pod