Židovské centrum v Caracasu se stalo terčem bombového útoku

Caracas - Neznámí útočníci hodili výbušniny na budovu centra židovské obce ve venezuelském hlavním městě. Podle údajů venezuelské židovské komunity nebyl při čtvrtečním útoku nikdo zraněn, na budově vznikly jen hmotné škody. Jedná se letos v Caracasu již o druhou násilnou akci s antisemitským podtextem.

„Zdá se, že někteří lidé chtějí v této zemi zasít terorismus,“ komentoval incident šéf zasaženého centra Abraham Garzón. Exploze poškodila dveře u vchodu do střediska. Policisté bezprostředně po výbuchu zajistili na místě důkazní materiály. K atentátu, který posílil obavy z růstu antisemitismu ve Venezuele, se zatím nikdo nepřihlásil.

Na konci ledna byla terčem útoku hlavní caracaská synagoga. Do modlitebny vnikla skupina ozbrojených mužů, kteří na zdi namalovali antisemitská hesla a znesvětili svitky tóry. Ukradli rovněž databázi jmen a adres Židů žijících ve Venezuele. Jedenáct pachatelů bylo později zatčeno, mezi nimi i několik policistů, kteří podle venezuelských úřadů byli do akce rovněž zapleteni.