U Amsterodamu se zřítilo letadlo, nejméně 9 mrtvých

Amsterodam - Poblíž amsterodamského letiště Schiphol se dnes krátce před jedenáctou hodinou dopoledne zřítilo letadlo tureckých aerolinií. Stroj se po nárazu na zem rozlomil na tři části. Na palubě letounu mířícího z Istanbulu do Amsterodamu bylo 134 lidí. Podle posledních informací nehodu nepřežilo 9 lidí, 80 bylo zraněno, z toho nejméně 25 těžce. Turecké ministerstvo zahraničních věcí uvedlo 10 mrtvých. Podle tureckých médií jsou mezi mrtvými i oba piloti. Letadlo naštěstí nezačalo po pádu hořet. Příčina havárie je zatím neznámá, provoz na letišti Schiphol je omezen, některé lety byly zrušeny.

Všichni zranění pasažéři už byli z místa nehody převezeni do nemocnic v okolí, šest lidí je v přímém ohrožení života. V kabině zříceného stroje jsou stále tři mrtví členové posádky, včetně obou pilotů.   

Boeing 737-800 spadl na zem nedaleko přistávací dráhy. Podle spekulací nizozemských médií vypověděly letadlu motory. Černá skříňka letadla ale ještě nebyla prozkoumána. Pokud by stroj začal po havárii hořet, počet obětí by byl mnohem vyšší. Podle svědků se těsně před pádem objevily záblesky, odborníci je připisují zkratům v elektroinstalaci.

Televize CNN získala rozhovor s člověkem, který se nacházel na palubě havarovaného stroje. Svědek uvedl, že letadlo se zlomilo jen kousek od místa, kde seděl. Od havarovaného stroje odešel po svých. Větší poškození utrpěla přední část letounu.

Další z pasažérů, který vyvázl bez zranění, pro Channel 24 uvedl, že většina cestujících je zraněna, ale několik cestujících vyvázlo i bez zranění. 

„Země se dotkl nejdříve zadek letadla. Nebylo to nic hrozného, Vypadalo to, jako by se letadlo ocitlo v turbulenci. Přišlo to náhle. Potom jsme zastavili,“ vylíčil cestující.

Na místě zasahovalo 60 sanitek a několik vrtulníků, zraněným pomáhalo na 150 záchranářů. Letadlo se zřítilo v bezprostřední blízkosti obydlené oblasti. Jednalo se o Boeing 737-800 a let číslo TK 1951. K nehodě došlo v 9:31 místního času poblíž dálnice A9.

Letadlo bylo vyrobeno v roce 2003, koncem roku 2008 prošlo revizí. Poslední nehoda tureckých aeroliní se odehrála v roce 2003 v Turecku. Zemřelo při ní 65 lidí.