Při železničním neštěstí na Slovensku zahynulo 12 lidí, na neděli vyhlášen státní smutek

Bratislava - Srážka osobního vlaku a autobusu u obce Polomka nedaleko slovenského Brezna si vyžádala 12 mrtvých a několik desítek zraněných. Slovenský premiér Fico vyhlásil na neděli státní smutek. Příčina nehody se vyšetřuje. Zřejmě ji způsobil zkušený řidič autobusu, který nedal přednost přijíždějícímu vlaku.

Na tiskové konferenci po mimořádném zasedání vlády vyjádřil premiér Fico soustrast všem pozůstalým po obětech. Zároveň popřál zraněným brzké uzdravení a poděkoval všem záchranným složkám, které na místě neštěstí zasahovaly.

Kvůli státnímu smutku by mělo být zítra upraveno i televizní vysílání, měly by být zrušeny například politické debaty.

Od cíle cesty dělilo turisty jen několik metrů

Autobus s 37 cestujícími jel z města Bánovce nad Bebravou do místního lyžařského střediska, které je od nehody vzdáleno jen několik desítek metrů. Řidič autobusu se podle slovenských médií snažil na přejezdu přeřadit rychlost a nestihl z něj odjet. Vlak poté do vozu narazil plnou rychlostí.

Vykolejený vagon musel z kolejí odstranit speciální jeřáb. Teprve poté mohli záchranáři prohledat trosky autobusu. Mezi oběťmi neštěstí jsou většinou lidé středního věku a jeden asi dvacetiletý muž. Všichni mrtví už byli identifikováni.

Policisté dostali hlášení o nehodě u obce Polomka ráno po deváté hodině, dodala Faltániová. Podle sme.sk v autobuse cestoval zájezd 37 lidí z Bánovců nad Bebravou.

Ve vlaku se nikdo vážně nezranil, řekl mluvčí Železničnej spoločnosti Slovensko Miloš Čikovský. Vlaky podle něj na tomto úseku jezdí rychlostí 70 kilometrů v hodině. Přejezd podle něj není chráněný závorami, je tam však značka a světelná signalizace. Podle informací sme.sk je však přejezd označen jen dopravní značkou.

„Strojvedoucí uviděl autobus, který přijížděl k přejezdu. Zatroubil a když viděl, že autobus nezastavuje a vjíždí na přejezd, zapnul rychlobrzdu,“ popsal nehodu mluvčí slovenských drah. Vlak složený ze dvou vozů směřoval z Červené skály do Banské Bystrice.

Na místo nehody přijel ministr zdravotnictví Richard Raši, ministr vnitra Robert Kaliňák i ministr dopravy, pošt a telekomunikací Ľubomír Vážny. Dorazil i premiér Robert Fico. Slovenský prezident Ivan Gašparovič vyjádřil pozůstalým po obětech soustrast.

Dnešní nehoda u Polomky se zařadila mezi nejtragičtější havárie v historii Slovenska. V září 2007 zahynulo po nehodě autobusu u Hriňové pět lidí. V roce 2003 v převráceném autobuse u Gelnice přišlo o život třináct osob.

  • Slovenský premiér autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/697/69654.jpg
  • Železniční nehoda u slovenské Polomky zdroj: sme.sk http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/696/69599.jpg
  • Dopravní značka, která byla umístěna u železničního přejezdu nedaleko slovenské Polomky. zdroj: sme.sk http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/696/69600.jpg