Karadžić se dnes před haagským tribunálem jen mihnul

Haag - Dnešní jednání haagského tribunálu pro bývalou Jugoslávii s bývalým vůdcem bosenských Srbů Radovanem Karadžičem muselo být odloženo kvůli chybě na straně obžaloby, která neměla připravené všechny podklady. Sám Karadžić se před soudem objevil jen na pár minut. Řekl, že má nulové zdroje a že nemá pohromadě tým, který mu bude pomáhat s obhajobou, takže se k obvinění nebude moci vyjádřit ve stanoveném termínu. Mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii (ICTY) měl dnes především vyslechnout přepracovanou a doplněnou obžalobu, připomněla bruselská zpravodajka ČT Barbora Šámalová.

Někdejší prezident bosenské Republiky srbské je mimo jiné obviněn z toho, že se v roce 1995 podílel na povraždění osmi tisíc muslimů ve východobosenské Srebrenici. Celkem Karadžić čelí 11 obviněním. Ta ale musejí být podle žalobců doplněna o důkazy získané v posledních letech. Karadžić odmítl hned na počátku obhájce a hodlá se hájit sám po vzoru bývalého jugoslávského prezidenta Slobodana Miloševiče. Počítá ale s tím, že při obhajobě mu bude pomáhat tým právníků.

Od zadržení Karadžiče uplynulo už sedm měsíců, ale soud stále nemůže začít, protože neskončilo přípravné jednání. Karadžić dělá vše pro to, aby co nejvíce zdržoval, provokuje a tvrdí, že tribunál je ve skutečnosti soudem NATO, které ho chce likvidovat. Očekává se, že bude zdržovat i poté, co soud začne. Soudci v Haagu jsou podle Šámalové nervózní a obávají se průtahů, aby se neopakovala situace s Miloševičem, který během procesu zemřel.

Bývalý bosenský předák Karadžić byl zatčen v Srbsku po dlouhých třinácti letech a během této doby se stal jedním z nejhledanějších mužů světa. V Bělehradu se coby doktor Dragan David Dabič živil jako alternativní léčitel. Po svém zatčení tvrdil, že se mu dařilo unikat spravedlnosti hlavně díky tomu, že mu americký vyjednavač Richard Holbrooke zaručil ochranu. Prý se spolu dohodli, že když se Karadžić stáhne z politického života, nebude ho haagský tribunál stíhat. Holbrooke stál za vznikem daytonských dohod, které ukončily válku v Bosně v letech 1992 až 1995. Existenci podobného ujednání ale kategoricky odmítá.

Vydáno pod