Popírač holokaustu Williamson musí opustit Argentinu

Buenos Aires - Argentina dnes vyzvala katolického biskupa Richarda Williamsona, aby do deseti dnů opustil zemi, nebo bude vyhoštěn. Kontroverzní duchovní popírá holokaust, argentinské bratrstvo svatého Pia X. jeho názory odmítlo a už počátkem měsíce byl v Argentině po šesti letech zbaven vedení semináře ve městě La Reja. Od jeho postojů se důrazně distancoval i Vatikán.

Argentinská vláda jako důvod vypovězení uvedla, že Williamson zamlčel skutečný důvod svého pobytu v zemi, když řekl, že je zaměstnancem jedné nevládní skupiny, zatímco jeho skutečná činnost byla řízení semináře. Vládní komuniké se ale také zmiňuje o Williamsonových antisemitských prohlášení, v nichž zpochybnil, že židovský národ byl obětí holokaustu. „Taková prohlášení, pokoušející se popřít ověřenou dějinnou pravdu, hluboce zraňují argentinskou společnost, židovský národ a celé lidstvo,“ prohlásila argentinská vláda.

Williamson v lednu ve švédské televizi prohlásil, že nevěří v existenci plynových komor v nacistických koncentračních táborech, a dodal, že během druhé světové války nezahynulo víc než 300 tisíc Židů; historici přitom hovoří o šesti milionech mrtvých. Britský biskup byl před 20 lety exkomunikován z církve spolu s dalšími třemi biskupy ze společnosti, kterou založil arcibiskup Marcel Lefebvre v reakci na modernizační tendence Vatikánu v 60. letech. V lednu papež Benedikt XVI. čtveřici rehabilitoval.

Zrušení exkomunikace kontroverzního duchovního vyvolalo bouřlivou reakci Izraele a židovských komunit po celém světě, protestovala i papežova krajanka, německá kancléřka Angela Merkelová. Benedikt XVI. se bránil, že o Williamsonových postojích před rehabilitací nevěděl.

Biskup se minulý týden papeži omluvil za způsobené potíže, svůj komentář ale neodvolal. Papež v reakci na kauzu opakovaně holokaust odsoudil, naposledy minulý týden na setkání se zástupci hlavních amerických židovských organizací. Jakékoli odmítání nebo snižování rozsahu strašných zločinů holokaustu je podle Benedikta XVI. nepřijatelné